Opinió

EDITORIAL

L'ECONÒMIC es distribuirà els diumenges

El setmanari L'Econòmic, editat per Tallers d'Iniciatives Editorials –empresa editora integrada per un grup de periodistes- passarà a publicar-se els diumenges a partir del 19 d'abril, en lloc dels dissabtes, com fins ara. La decisió s'ha pres de comú acord amb Hermes Comunicacions, l'editora del diari El Punt Avui, rotatiu que encarta el setmanari des del juny del 2010. L'Econòmic tindrà el mateix nombre de planes però compartirem el trajecte amb altres companys de viatge. Així, aquesta publicació, que al juny complirà un lustre, anirà dins d'una publicació en què també es podrà llegir la revista Presència, que acaba de celebrar les noces de plata i que ja sortia els diumenges, i el suplement Cultura, que fins ara es distribuïa cada divendres. Hem considerat que el diumenge és el millor dia per al lector, ja que hi ha més temps lliure i s'està més relaxat per poder gaudir d'una informació que amplia i complementa els continguts econòmics del dia a dia.

En aquesta nova etapa, en què L'Econòmic continuarà tenint portada, capçalera i disseny propis, volem continuar en la línia d'aprofundir en els temes d'actualitat, encara que d'una manera més analítica i reflexiva. Per això, reiterem que un dels nostres objectius, ara i sempre, és que els continguts d'aquesta publicació ajudin a entendre de forma planera els reptes, les dificultats i les oportunitats amb què es troben els emprenedors, les pimes o les multinacionals. Així mateix, volem fer palès el nostre compromís a divulgar, sempre amb el màxim respecte i rigor, les novetats i inquietuds del teixit empresarial de les comarques catalanes, sigui quin sigui el sector d'activitat, la mida de l'empresa o la localització geogràfica. Aprofitem l'avinentesa per agrair el suport dels nostres lectors i els anunciants.

Mercat de llet desequilibrat

La fi del sistema de quotes de producció de llet amplia als ramaders catalans un mercat que era molt limitat perquè les males negociacions en l'entrada a la comunitat europea els van assignar uns volums insuficients, de manera que només tenien capacitat per subministrar la meitat del que es consumia a Catalunya. Això va obligar les indústries transformadores a anar a buscar matèria primera a fora, i aquesta dinàmica al cap dels anys ha provocat que aquestes tinguin la paella de la negociació pel mànec. Els ramaders podran produir més, però de poc els servirà si, com temen, la liberalització augmenta la capacitat negociadora de les indústries. Una por que no tenen només els catalans sinó també els d'altres estats que es veuen a venir una allau de llet centreeuropea i l'enduriment de les condicions de compra per part de les multinacionals. La visió que dóna la Comissió Europea que s'obre una gran oportunitat per exportar fora de la UE els sona a broma, ja que qui exportarà en tot cas serà aquesta indústria que pot negociar a la baixa perquè hi ha més oferta.

Per reduir aquesta pressió, als ramaders els convé ajuntar-se per negociar conjuntament els preus. I esperar que les administracions controlin que la distribució no vengui a pèrdua i pagant a la indústria tan poc que aquesta ho repercuteixi en la baula més feble de la cadena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.