Opinió

EDITORIAL

Ja és l'hora d'apujar salaris

Segons Eurostat, un treballador espanyol cobrava per cada hora treballada un 24,3% menys que la mitjana dels països de la unió monetària. Sis anys després, la diferència ha arribat al 27,3%

La crisi ha tingut moltes conseqüències negatives tant per a l'economia com per a la societat en general, perquè una bona part de la població treballa i rep un salari. I parlant de sous, podem dir, amb tota rotunditat, que han estat devaluats i força durant els anys de la recessió. De fet, la crisi i les polítiques laborals han empès els sous a la baixa els darrer anys. Sense anar més lluny, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE) a finals de 2014 el salari mitjà d'un treballador era de 1.992 euros, un 1,4% menys que a finals del 2011. Un altre element que cal tenir en compte és que en molts casos no ha baixat però tampoc s'ha augmentat el líquid a percebre durant uns quants anys. Però el cas més greu a l'hora de cobrar menys és que això es veu en aquelles empreses on la situació era insostenible. En aquests casos la reducció de sous podia ser de fins a un 40%. A més, segons alguns estudis, els treballadors que han vist més disminuït el seu sou eren els que procedien de l'atur i trobaven alguna feina nova. Aquí, la baixada del salari podia estar entre un 15 i un 20%. La caiguda de sous encara queda més clara si es compara amb els veïns europeus. Segons Eurostat, un treballador espanyol cobrava per cada hora treballada un 24,3% menys que la mitjana dels països de la unió monetària. Sis anys després, la diferència ha arribat al 27,3%. I mentrestant, les patronals i els sindicats majoritaris estan enmig de les negociacions de l'acord per l'ocupació i la negociació col·lectiva, que ha de marcar les bases dels pactes entre treballadors i empresaris els pròxims anys.

Després de setmanes de converses sense acord i de declaracions que deixaven clar que les posicions estaven encara allunyades, ara les disputes són si s'augmenta el salari un 0,9% (proposta de la CEOE) o si puja un 1% (sindicats). Sigui com sigui, són uns increments irrisoris després de tants anys de sacrificis salarials. Economistes, experts en el mercat de treball, patronals i sindicats coincideixen a posar fi a les disminucions de sous perquè ara toca reactivar el consum per poder dinamitzar l'economia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.