Gran angular

ENRIC BATALLA

EXPERT EN PATENTS I RESPONSABLE DE TYNAX A EUROPA

“Patentar interessa mentre no hi ha taxes; després s'abandona”

Des de 2009 hem intervingut en unes 30.000 operacions
i només una
era d'aquí
La patent espanyola no val per a res. Si demanes registrar la fórmula de la coca- cola ho pots fer
És una de les estructures d'un futur estat català, però no hem de fer la patent catalana
No significa que no investiguem, sinó que bona part de la recerca no acaba patentada
Els ‘royalties'
són benefici pur
que enriqueixen les companyies dels EUA i Alemanya
Al primer article de la constitució dels Estats Units figura el dret de patent:
ho tenen al seu ADN
El 20% de la balança per compte corrent dels Estats Units són ingressos pels royalties de l'exterior, davant el 5% a Europa i l'1% d'Espanya. La diferència és brutal.

Doncs, si en percentatges ja ens sembla un disbarat, imaginem com són les xifres absolutes: és escandalós. I aquests royalties són benefici pur i dur, no tenen costos de vendes; va tot al compte de resultats i això enriqueix molt l'empresa dels EUA i d'alemanya, sobretot.
És un tema d'innovació?

És sobretot un tema d'hàbit de patentar. A la secció vuitena del primer article de la Constitució dels Estats Units, es llegeix que “el Congrés tindrà la facultat per fomentar el progrés de la ciència i les arts útils, assegurant als autors i inventors, per un temps limitat, el dret exclusiu sobre els seus respectius escrits i descobriments”. A l'article primer! Això vol dir que els nord-americans tenen la cultura de la patent al seu ADN. La patent és un dret d'exclusiva a canvi de l'obligació de fer patent -és a dir, d' explicar amb pèls i senyals- el que s'ha inventat. La patent és, en primer lloc, un instrument de foment i promoció de la innovació, que abans es deia invenció, i segon lloc, una eina competitiva de primer nivell. Les companyies més competitives del món com ara Google, HP, Wawei, Alibaba i Facebook tenen com a primer actiu el de les patents, perquè els permet assolir una bona posició en aquesta lluita. És clar, en tenir aquests drets es poden llicenciar i empreses com IBM, Microsoft o Philips són les campiones del llicenciament, que vol dir, cedir l'ús a canvi d'uns royalties i això és marge pur. A Europa hi ha països que es mouen en els percentatges dels EUA, que són Alemanya, Holanda i Finlàndia.
Aleshores no és que no inventem, sinó que la investigació no acaba en patent?

Exactament. Aquí tenim grans investigadors d'aquí i d'altres parts del món que fan recerca de primer nivell en alguns camps, com ara la fotònica. Sovint transfereixen la tecnologia però no fan patents. Hi ha molt bona recerca a les universitats però es moren per falta de recursos perquè acabin en una patent.
Com funciona el mercat mundial de patents: qui les compra i qui les ven?

Nosaltres fem un paral·lelisme amb el mercat immobiliari perquè ens movem en preus similars: 300.000 dòlars, 500.000 o un milió de dòlars. També perquè les compres es fan a través de brokers perquè per qüestions legals és molt important la confidencialitat i també perquè certifica la qualitat de la patent.
Hi ha molta patent escombraria?

Molta. Més de la meitat del que hi ha al mercat.
Qui compra les patents?

Les grans empreses. La que més, Google i Microsoft, i entre les primeres hi ha Philips, Siemens. Podríem dir que els països més dinàmics són els Estats Units, Alemanya, Holanda, Corea i el Japó.
Quin paper té Espanya en aquest mercat?

Residual, pensi que una gran empresa com Telefónica només té una vintena de patents als Estats Units. I qui més en té és el CSIC, però és la xocolata del lloro. En canvi la universitat pública arriba a unes fases fins a les quals no cal pagar taxes; més endavant abandonen, això fa que a Espanya hi hagi poques patents. A la UPC tenim el cas dolorós del professor Ramón Alcubilla, que ha descobert una tècnica que revoluciona el món dels semiconductors, sobre la qual gent dels EUA es va interessar, però ens hem quedat sense patent americana, sense patent europea i s'ha quedat en el domini públic. És una llàstima.
I això per què?

Perquè no tenen fons.
Però no es podria haver arribat a aquesta fase havent aconseguit que alguna empresa ho assumís?

Hem d'entendre que el món de les patents i la tecnologia segueixen camins paral·lels però no és el mateix. Vendre una tecnologia no és vendre una patent: la patent et dóna el dret a excloure el competidor de la fabricació d'un determinat invent. Sense patent no té interès. Aquí fem molta recerca i després s'abandona.
La nova llei que prepara el Congrés de Diputats pot ajudar a corregir aquest problema?

Està en la bona línia. Actualment la patent espanyola no val per a res, senzillament perquè no està examinada. Si demanes patentar la fórmula de la coca-cola, te la donen perquè ningú no les avalua. A Tynax Europa hem intervingut en la compra d'unes 30.000 patents des del 2009 i només una era espanyola.
Només una?

Per això qui pot patenta a fora. Però la pime, que patenta a Espanya, ha de competir amb patents de gran qualitat de fora i no pot. És David contra Goliat. Això canviarà perquè la patent espanyola s'examinarà de manera que serà més atractiva per als inversors de fora. Serà un primer pas per a la patent unitària a la qual Espanya no s'ha adherit, però que seria l'espoleta perquè el sistema de patents funcionés. També és important que les patents, a més d'examinades, siguin patents de qualitat.
Què vol dir?

Que estigui ben redactada. Segons com estigui redactada es pot saltar fàcilment; per tant la protecció és feble.
Això per què passa?

Perquè moltes les fan els agents de patents, que són advocats. Com es millora? Doncs amb formació: la dels jutges i la dels professionals als plans d'estudis de tercer grau i de l'educació reglada, que hi entri una matèria sobre aquesta qüestió. També sóc partidari de fer un examen de qualitat de les patents.
Tot plegat no farà que el nombre de patents caigui?

Potser els dos primers anys, però després han de pujar.
Ah sí? I com?

Doncs subvencionant les bones. També s'ha de premiar l'investigador i l'inventor d'empresa.
De quina manera?

Si una empresa aconsegueix patentar i llicenciar una innovació, doncs que el treballador que hi ha participat se'n pugui beneficiar. A Alemanya tenen una llei exclusiva del treballador inventor.
El sistema de patent ha de formar part de les anomenades estructures d'estat?

Ho estem treballant en aquests moments. Però jo tinc clar que la resposta ha de ser afirmativa. A Anglaterra tenen un Ministeri de Patents i a Alemanya, una direcció general. A Catalunya ens equivocaríem si fem la patent catalana, perquè si hem de competir a Europa ens hem de ficar en la patent unitària. Això sí, cal que tinguem una mínima estructura per avaluar-les i que siguin de qualitat.
Hauria d'estar a la constitució com als Estats Units?

Penso que sí. L'escriptor dels EUA Mark Twain en el seu llibre Un ianqui a la cort del rei Artús, fa que el protagonista, que viatja a l'Anglaterra de feia 1.300 anys, munti una oficina de patents, “perquè un país sense patents i sense lleis adequades és com un cranc que només pot moure's cap als costat o enrere”.

Europa, capital Barcelona

Enric Batalla és soci i representant a Europa de Tynax, el principal mercat mundial de compravenda de patents, amb seu a Silicon Valley. “Que la base europea sigui a Barcelona és circumstancial: vaig conèixer el CEO de Tynax, David Smith, on es coneixen la gent a Silicon Valley, en una barbacoa”, explica Batalla, que també és professor de l'IQS Business School i ha estat un dels vuit experts convidats pels diputats espanyols per participar en els debats sobre la nova llei de patents. Ara acaba de fundar l'empresa Cabier Institute per promoure la cultura de la patent. Enric Batalla explica que té quatre línies d'actuació: la consultoria a grans empreses, l'assessorament d'emprenedors i pimes, els cursos de formació i la gestió de Tynax.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.