ecolasetmana

1 de maig entre brots verds

L'INE avança les dades de creixement del PIB del primer trimestre, que suma un 0,9% i encadena set trimestres en positiu.

Aquest context d'optimisme macroeconòmic, que
el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, veu en la línia de la seva previsió de créixer un 2,9%, és també la bandera que els sindicats aixequen en aquest 1
de maig, per reivindicar
la millora salarial

En el tancament d'aquesta edició de L'Econòmic (dijous, 30) els carrers de les grans ciutats encara no s'havien omplert de treballadors reivindicant els seus drets, però és evident que enguany ho faran amb un cert canvi d'ambient. Després d'anys en què les crides sindicals han protestat per les pitjors conseqüències de la crisi econòmica, enguany les manifestacions es produiran en un ambient de certa eufòria preelectoral banyada per les darrers dades avançades per l'INE i que, a manca de confirmació definitiva d'aquí a unes setmanes, indiquen un increment del 0,9% del PIB en el primer trimestre de l'any. Això vol dir que ja són set trimestres consecutius a l'alça i que el creixement interanual se situa en el 2,6%. Aquest context d'optimisme macroeconòmic, que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, veu en la línia de la seva previsió de créixer un 2,9%, és també la bandera que els sindicats aixequen en aquest 1 de maig, per reivindicar la millora salarial després dels grans sacrificis assumits. Amb la negociació oberta encara amb la patronal, els sindicats catalans passejaran el lema Treball digne, en un clar missatge que la recuperació econòmica que sembla que es confirma arribi també a la nòmina dels treballadors. Segons el quadre macroeconòmic aprovat pel govern en el passat Consell de Ministres l'atur s'anirà moderant fins a rondar el 20% l'any que ve.

També és optimista el quadre macroeconòmic que ha dibuixat aquesta setmana la Cambra de Comerç de Barcelona per a Catalunya. La previsió de la cambra és que el PIB sumi un 2,7% aquest exercici i un 3% el pròxim 2016. Segons l'informe, el consum privat és el principal motor d'aquest creixement, seguit de la inversió productiva i les exportacions.

El president de la Pimec -que aquesta setmana ha celebrat junta–, Josep González, es referia també a la millora en l'accés al crèdit i les expectatives de les empreses associades. González, però, demanava línies específiques per finançar la inversió en béns d'equipament.

La Pimec va ser una de les organitzacions convidades a la presentació per part del govern del nou pla per reactivar el sector industrial. Set plans d'actuació i més de 150 mesures que el conseller Felip Puig va presentar amb molta pompa però amb la incògnita de saber si finalment l'atenció a la indústria passarà de ser només una declaració de bones intencions. Per la seva banda, i quan falten pocs dies per obrir les portes al Saló de l'Automòbil de Barcelona, la patronal de concessionaris alertava de la caiguda de vendes aquest abril després de mesos d'alces pel retard en el nou PIVE.

Finalment el CZF ha anunciat aquesta setmana que invertirà 17 milions d'euros en la promoció de pisos a la Marina del Prat Vermell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.