Gran angular

L'abril tanca en vermell

La feble dada del PIB nord-americà genera una onada de nerviosisme que tenyeix de vermell els parquets europeus. L'Íbex 35 recula un 1,18% a l'abril i s'acomiada en els 11.385 punts.

Els inversors aposten
de nou pel Banco Popular després de presentar resultats i les seves accions arriben a revalorar-se prop d'un 8%

La realitat ha acabat imposant-se en el conjunt de borses internacionals. Entre la manca d'acord a Grècia i la decebedora evolució de l'economia nord-americana en el trimestre, els inversors han acabat pensant que el millor és romandre fora dels parquets fins que els núvols desapareguin. Bona part de les alces que acumulen els índexs europeus d'ençà que començà l'exercici es recolzen en una divisa barata que permeti a les empreses exportadores engruixar els seus beneficis. Però ara que ha quedat palesa la frenada de l'economia nord-americana, l'esperada pujada de tipus d'interès als EUA es podria ajornar. I el dòlar ha recollit aquesta possibilitat amb una depreciació que no ha caigut gens bé en els parquets europeus.

A més a més, l'estira-i-arronsa entre Grècia i la zona euro encara és lluny d'acabar-se. A principis de setmana els inversors estaven convençuts d'un pròxim acord però aquest no acaba de materialitzar-se i, a hores d'ara, la situació és la mateixa que fa una setmana. És a dir, ni solució a la crisi grega ni res que permeti al país sortir del pou mentre s'apropa la data en què el país podria quedar-se sense liquiditat per afrontar pagaments.

L'Íbex 35, que durant les darreres setmanes havia estat lluitant per esborrar el signe negatiu del balanç mensual, ha acabat contagiant-se del nerviosisme imperant en els parquets i no ha pogut evitar finalitzar l'abril en vermell. El selectiu índex s'ha acomiadat amb un descens de l'1,18%, enregistrant el primer mes de pèrdues en el 2015 després d'un trimestre amb avanços (l'Íbex 35 va guanyar el 12,08% fins al març).

Sis setmanes en negatiu.

Tot i que durant la setmana les pèrdues han arribat a ser de gairebé el 2%, les compres a darrera hora de dijous (divendres va ser festiu) van permetre a l'Íbex 35 eixugar bona part dels números vermells i reduir fins a l'1,05% el retrocés setmanal en acomiadar-se en els 11.385 punts. Amb aquesta són sis les setmanes en què el selectiu índex tanca en vermell d'ençà que començà el 2015.

L'augment de la tensió en els mercats ha propiciat que els inversors desfessin posicions en aquells valors que millor evolució havien tingut en les sessions prèvies i que, en alguns casos, cotitzaven en màxims històrics. Per això, entre les accions més castigades en la setmana destaquen IAG, Grífols, Endesa i Bankia -penalitzada per rebaixes de recomanació després de presentar uns resultats que no han acabat d'agradar als experts-. Per contra, la construcció ha tornat a encisar els inversors i entre els valors més revalorats es troben les accions de Sacyr, davant les notícies de reestructuració del seu deute, i les d'OHL. A més a més, els títols del Popular han atret els inversors després dels resultats presentats en la sessió de dijous, en la qual va brillar amb un avanç que gairebé va arribar al 8%.

Tot i la davallada de l'abril i el nerviosisme en els parquets, els inversors rebran durant el maig alguna alegria en forma de dividend. Un bon grapat d'empreses distribuiran entre els seus accionistes part dels beneficis obtinguts. Així, els inversors amb accions en cartera de companyies com Santander, Inditex, Banco Popular, Telefónica, Catalana Occidente, Caixabank i REE -entre d'altres- veuran recompensada la seva confiança amb un ingrés en efectiu que farà més fàcil d'oblidar la negativa evolució de la borsa durant l'abril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.