Eines

El PP aprova en solitari el projecte de nova llei d'auditoria

Els auditors hi veuen “defectes”, com el règim d'incompatibilitats i el de les EIP

S'estableixen límits al cobrament d'honoraris per altres serveis

La comissió d'Economia del Congrés dels Diputats va aprovar dimecres, amb els únics vots del PP, el projecte de llei d'auditoria de comptes. El text busca augmentar la transparència de les activitats de les auditores, millorar-ne la independència, reforçar les competències de l'ICAC -Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes, organisme al qual s'atribueixen noves funcions- i dinamitzar i obrir el mercat d'auditoria.

La normativa inclou com a novetat l'obligació que les empreses d'interès públic (EIP) elaborin un informe addicional explicant qüestions relacionades amb els resultats i el procés de l'auditoria, amb la finalitat de contribuir a la transparència de la informació financera auditada. A més, amplia el perímetre de les entitats que es consideren EIP, afegint-hi les que operen en el mercat alternatiu borsari (MAB) a les societats que amb la llei actual pertanyen a aquesta categoria (entitats de crèdit, asseguradores, fons de pensions, societats de garantia recíproca, institucions d'inversió col·lectiva i cotitzades).

També fixa un període màxim de rotació de 10 anys, ampliable a quatre anys més si hi ha concurs públic i es fa juntament amb un altre nou auditor. A més, estableix limitacions als honoraris percebuts de les entitats d'interès públic. En el cas de serveis diferents de l'auditoria, la retribució no podrà superar tres exercicis consecutius el 70% de la mitjana dels honoraris per serveis d'auditoria percebuts durant els tres últims exercicis. La tramitació de la llei passa ara al Senat, amb l'objectiu que entri en vigor el juny del 2016.

L'Institut de Censors Jurats de Comptes d'Espanya (Icjce) i el Registre d'Economistes Auditors del Consell General d'Economistes (REA-REGA) han mostrat la seva “sorpresa i preocupació” perquè el projecte s'ha aprovat sense incorporar cap esmena de l'oposició, consideren que requereix “significatives millores tècniques” perquè per exemple no recull observacions del Consell d'Estat com la d'apostar per una reducció en el nombre d'EIP, de manera que moltes empreses es veuran perjudicades en aplicar-se'ls mesures pensades en la normativa europea per a bancs, asseguradores i companyies cotitzades.

A més, consideren que hi ha altres “defectes”, com el règim d'independència i d'incompatibilitats per als auditors quan ells o els seus familiars propers presten serveis diferents de l'auditoria a l'entitat auditada i a entitats vinculades, la prohibició de la presència de professionals amb experiència en auditoria recent en el comitè consultiu de l'ICAC, la inseguretat jurídica que es deriva del règim sancionador o mesures “en clar detriment dels petits i mitjans despatxos d'auditoria” com l'establiment d'un límit de facturació aportat per un client.

El PP assenyala que ha inclòs una esmena per la qual es limitarà l'univers d'empreses que cotitzen al MAB i tenen caràcter d'entitats d'interès públic al segment d'empreses en expansió, amb la qual cosa només seran EIP menys de mig centenar de les 2.500 empreses que cotitzen en aquest mercat. Així mateix, les empreses amb pocs accionistes no hauran de tenir consellers independents en la comissió d'auditoria.

D'altra banda, els auditors catalans demanen als partits polítics que es comprometin a establir l'obligatorietat de l'auditoria externa de les entitats publiques locals, almenys a partir de determinada dimensió, atès que l'ICAC exclou de les seves competències l'auditoria del sector públic.

Transparència i fiscalitat, en el congrés de comptabilitat i direcció d'Accid

Accid -l'Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció, que agrupa més de 10.000 afiliats al Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya, el Col·legi d'Economistes de Catalunya, el
Col·legi de Titulats Mercantils i Empresarials de Barcelona, el Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers de Catalunya i el Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya- celebrarà el VI Congrés Català de Comptabilitat i Direcció els dies 28 i 29 de maig a la Universitat Abat Oliba (UAO).

La conferència inaugural anirà a càrrec del president de la Borsa de Barcelona, Joan Hortalà, que parlarà de L'economia de la transparència. Hi haurà conferències simultànies amb ponents com el president del International Group of Controlling, Heimo Losbichler; el professor d'Esade, Joan Massons; el president del Tribunal de Comptes de Navarra, Helio Robleda, i el professor de l'IESE Antonio Argandoña. El congrés també inclourà diverses sessions de treball simultànies sobre tipus de comptabilitat (financera, de gestió, de cooperatives i pública), la valoració d'empreses, TIC, lideratge, control de costos i responsabilitat social. A més, hi haurà una trobada de l'Agrupació de Professors de Comptabilitat i Control (APC).

Durant el marc del congrés es lliuraran els premis i ajuts a la recerca Accid, Accid-Òmnium i Ferran Termes, que representen un reconeixement de les tasques realitzades a Catalunya en l'àmbit de la informació financera per professionals, acadèmics i entitats públiques o empreses privades i l'ús del català.

La conferència de clausura, Contabilidad y fiscalidad: hacia un sistema alternativo, la impartirà Juan Francisco Corona, catedràtic d'economia aplicada de la UAO i membre del comitè d'experts per a la reforma fiscal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.