Opinió

Austeritat: paraula simpàtica o antipàtica?

Els nostres socis del nord ens van ajudar i ens van prestar els diners a un preu simbòlic. El BCE ens està regalant temps per anar canviant

És austeritat una paraula simpàtica o antipàtica? Avui dia, segurament, la majoria respondria: “molt antipàtica”. Que curiós! Entre tots hem aconseguit convertir un terme positiu en negatiu. Llavors, si austeritat és un concepte percebut com a antipàtic, balafiament, el terme oposat, haurà de considerar-se com a molt simpàtic. Dubto, en canvi, que en la vida real els pares responsables inculquin als seus fills el malbaratament i desaconsellin l'austeritat.

És veritat que certes variables econòmiques com a estalvi, despesa o inversió, en algunes circumstàncies, no es regeixen sota les mateixes consideracions si es tracten de forma pública que privada. No sempre els exemples microeconòmics, d'una família per exemple, serveixen per explicar i entendre conceptes macroeconòmics. L'estalvi, per exemple, és una virtut privada que, en generalitzar-se, pot arribar a convertir-se en un vici públic. Si tots estalviem, qui gastarà? Però arribats al punt en què estem, potser als estats del sud d'Europa els vindria bé avui recuperar la sensatesa que una família amb sentit comú aplica a les seves finances.

El més que provat malbaratament públic i privat ocorregut en la primera dècada del segle XXI... és el bon camí que mai no hauríem hagut d'abandonar i al qual hauríem de tornar? L'enorme endeutament públic i privat que es va destinar a poliesportius inútils, a trens deficitaris, a aeroports fantasmes, a promocions excessives i a altres usos inconfessables, va ser culpa de la Sra. Merkel i del Sr. Draghi? Podem culpar el BCE o Alemanya d'això? Ho vam fer malament. Nosaltres ho vam fer malament. No van ser els nostres socis de la UEE els qui van crear una cultura laxa en la política de supervisió, ni van venir a mentir i a defraudar per nosaltres, ningú no ens va exportar la seva corrupció. Per a això ja ens bastàvem.

Els nostres socis del nord ens van ajudar i ens van prestar els diners a un preu simbòlic. El Banc Central Europeu ens està regalant temps per anar canviant. Segur que no estan lliures de culpa i que aquestes ajudes en major o menor mesura els eviten mals majors. Segur que ells van fer coses mal fetes, sens dubte, però aquesta precisament no.

El paper de la troica.

Cap país no està obligat a demanar l'ajuda a la troica (Banc Central Europeu, Fons Monetari Internacional i UE). Però si es demana la seva intervenció, això significa que aquestes tres institucions presten diners a un tipus d'interès sensiblement menor al que s'hauria pogut aconseguir dels estalviadors del món als mercats financers. Grècia paga avui interessos similars que Itàlia o Espanya. Sense el suport del Sr. Draghi o la Sra. Merkel això no seria així i la fallida estaria assegurada. Espanya aconsegueix avui dia en terminis curts als mercats financers finançament negatiu! Algú creu de debò que sense el suport del BCE i de la UE això seria possible?

Però qui rep aquesta ajuda, a canvi s'obliga a realitzar reformes internes. És lògic, els contribuents d'altres països ens presten diners a través d'aquestes institucions però ens demanen que no ho malgastem i que fem reformes per poder-los retornar el que ens han prestat. El contingut, el termini i l'abast d'aquestes reformes així com el seu grau d'efectivitat són la gran discussió entre prestadora i prestatari.

Quan el meu fill va entrar a la universitat, el vaig animar al fet que intentés ajuntar-se amb els millors alumnes. I ho vaig fer amb l'esperança que aquests hàbits continuats d'estudi, treball i esforç li anessin modelant, a poc a poc, el seu caràcter. Això mateix vaig interpretar quan vam entrar a la UE i a l'euro. Era l'oportunitat d'estar en un club que obligava a la serietat fiscal i a la cerca de competitivitat per la via de l'esforç i la innovació. Però per estar en aquest grup, cal guanyar-s'ho, i potser nosaltres no podem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.