Gran angular

Les patronals s'ajusten al canvi en la llei de formació

Foment amplia el catàleg de cursos privats per reduir la dependència dels subvencionats.

Encara està en tràmit parlamentari, però els pilars de la nova llei que regularà la formació professional per a l'ocupació ja estan més que decidits i per això els agents socials avancen per adaptar-se a un marc que, com explica la responsable de Foment Formació, Maria Dolors Giner, “suposa un gir de 180 graus i ho capgira tot”.

La nova llei introdueix molts canvis però sens dubte un dels més destacats és que obrirà el mercat, és a dir, que permetrà l'entrada com a gestors i oferents d'aquesta formació -tant la dirigida a treballs en actiu com la destinada a persones a l'atur- a nous operadors més enllà del monopoli que exercien fins ara sindicats i patronals. “De fet a Foment Formació ja estem preparant-nos per al nou escenari des del 2012 perquè ja aleshores el Partit Popular va deixar clar per on volia anar”, destaca Giner.

I aquesta adaptació sobretot es basa a ampliar l'oferta privada de formació, és a dir, aquella que no depèn de les subvencions del sistema, que a més, independentment del canvi normatiu, ha patit la gran tisorada, “hem passat d'atendre una mitjana de 15.000 alumnes l'any a un volum de 5.000 alumnes arran de la caiguda del pressupost que l'Estat destina a aquesta formació”, diu Giner.

Això vol dir que les trenta aules de què disposa Foment Formació no sempre poden estar plenes “i per això estem sumant nova oferta de cursos més intensius, amb una vocació molt pràctica i amb uns preus molt competitius”, afegeix.

Dels prop de quatre milions d'euros de pressupost que mou actualment Foment Formació el 85% estan lligats a aquesta formació subvencionada, “un percentatge que volem capgirar”, destaca Giner.

Per la responsable de formació de Pimec, Lourdes Esteban, però, “el canvi de llei ens demana adaptació però no ens plantegem un canvi estratègic”. En tot cas esteban creu que en aquest nou mercat obert “tenir, com tenim, presència a tot el territori ens representarà un valor afegit”.

Amb tot Esteban creu que “pot resultar precipitat canviar-ho tot quan encara s'han de polir els detalls en la tramitació parlamentària i a més falta tot el desplegament de la llei”.

Esteban creu que també és aviat per saber com es comportarà el mercat un cop s'obri la concurrència a altres operadors, però en tot cas el que tenen clar tant a Foment com a Pimec és que amb qui hauran de competir serà bàsicament amb les grans empreses i consultores, “ja que les condicions financeres que introdueix la nova llei no dóna marge perquè les pimes del sector puguin participar-hi”.

El nou text estableix que els operadors de formació no poden destinar més del 10% de la subvenció a costos fixos –abans podia arribar al 20%–. Això vol dir que les despeses que genera la gestió d'aquesta formació -com ara la captació dels alumnes- s'haurà de fer amb menys diners i recursos.

A més, el nou sistema de pagament estableix que el 40% no es cobrarà fins que el curs hagi finalitzat i estigui justificat, i per tant obligarà aquests operadors a fer un esforç financer.

En aquest sentit la responsable de Foment Formació afirma que “per a la majoria dels centres aquesta formació no podrà ser rendible”.

Però el canvi de normativa també està tenint altres efectes indesitjats. I és que el text estableix que quan es faci formació dins les empreses, que es coneix com a formació a demanda, si qui la fa i la gestiona és una entitat externa aquesta ha d'estar acreditada i registrada. El problema és que encara no està clar com s'haurà de fer aquest registre i això a la pràctica, expliquen Giner i Esteban, “ha aturat de cop des de fa un parell de mesos la formació que es fa a les empreses, excepte a les quatre grans que s'ho fan elles; la resta han aturat els cursos perquè tenen por que després les puguin sancionar”. Amb tot totes dues creuen que precisament aquest serà un dels punts que entraran en les esmenes que es negociïn durant el tràmit al Congrés.

transparència

Canviar el model per evitar el frau

“Obrir aquesta formació a altres operadors no ens sembla dolenta, però no garantirà que no hi hagi males pràctiques, que sembla la base per justificar el canvi de llei”, destaca la responsable de Foment Formació, Maria Dolors Giner.

En tot cas Giner recorda que en els darrers 10 anys el sistema ha servit per formar 40 milions de persones i ha gestionat 20.000 milions d'euros. “Així que justificar el canvi a partir d'uns casos de frau, que són greus però que no representen ni un 2% del total, no sembla gaire just”, destaca Giner.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.