Opinió

editorial

La indústria comença a tirar

La utilització
de la capacitat productiva és de gairebé el 80%, un percentatge que demana inversions si es vol créixer. A més, un 66% de les empreses diu que ho vol fer

La indústria torna a estar de moda. Veient que països amb més pes en aquest sector, com Alemanya, se'n surten millor, de la crisi, la Comissió Europea s'ha fixat l'objectiu d'elevar-lo a la UE des del 17% actual fins al 20% el 2020, percentatge que Catalunya ja té ara i que en el mateix període el govern vol elevar en el mateix període fins al 25% que tenia a principis de segle amb set plans estratègics. Més enllà de l'efectivitat de les declaracions d'intencions de les administracions, la realitat és que la indústria catalana ja està creixent, per les condicions favorables de l'entorn econòmic. Després d'haver retallat plantilles un 30% entre el 2007 i el 2013, amb unes finances sanejades que li faciliten l'accés al crèdit i un euro dèbil que facilita les exportacions juntament amb l'abaratiment de l'energia, està en condicions per invertir a augmentar la capacitat productiva.

La inversió per poder fabricar i vendre més comença a ser una necessitat per a moltes indústries catalanes. Segons la Cambra de Comerç de Barcelona, en les indústries de més de 50 treballadors la utilització de la capacitat productiva a les seves plantes ja és de gairebé el 80%, un percentatge que demana inversions si es vol créixer. Un 66% de les empreses afirmen que tenen la intenció d'invertir i el 54% declara voler fer-ho a les fàbriques de Catalunya. Les condicions macroeconòmiques, a més, fan menys avantatjós produir als països emergents el que es ven a Europa, i ha començat un procés de reinstal·lació a Catalunya de fàbriques que es van deslocalitzar per abaratir costos. Paral·lelament, les multinacionals estrangeres continuen invertint a les plantes catalanes, fet que desmenteix la brama que la polèmica sobiranista espanta els inversors.

Llocs de treball més estables i més qualificats és el que s'espera de la reindustrialització. És una incògnita els efectes que pugui tenir en la creació d'ocupació, ja que la inversió en tecnologia és enemiga de la creació de feina en massa, però de moment hi ha la dada positiva que l'any passat els llocs de treball industrials van créixer a Catalunya un 2%, dada a la qual també s'ha de sumar l'ocupació indirecta que es genera en els serveis associats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.