Opinió

El pare, l'àvia i la tieta de Letizia, acusats

Val la pena recordar que el delicte d'insolvència punible
és un il·lícit penal enquadrat en els delictes contra l'ordre socioeconòmic

Els ciutadans ja estan tan acostumats a les notícies sobre els membres de la família dels Reis d'Espanya que hauran d'asseure's a la banqueta que ja no desperten interès. La informació que la germana del rei Felipe VI, la infanta Cristina de Borbó, i el seu espòs, Iñaki Urdangarin, estan imputats en el cas Nóos és un fet conegut per tots. La mateixa Casa Real va titllar de poc exemplar la conducta d'Iñaki Urdangarin i segurament l'escàndol provocat per Nóos va ser un poderós coadjuvant perquè l'anterior monarca decidís abdicar prematurament.

Ara bé, no només en l'entorn familiar dels Borbons hi ha membres que hauran d'asseure's en el banc dels acusats. Fa unes setmanes que el Tribunal Superior de Justícia d'Astúries va anunciar que un Jutjat penal d'Oviedo jutjarà Jesús Ortiz Álvarez, Henar Ortiz Álvarez i María del Carmen Álvarez del Valle (més coneguda com Menchu Álvarez del Valle), imputats per alçament de béns. La notícia no tindria major transcendència si no fos perquè són els noms que apareixen en el Registre Civil del pare, de la tieta i de l'àvia de la reina Letizia.

Casualment aquests familiars directes de la reina d'Espanya hauran d'asseure's a la banqueta el dia 11 de setembre de 2015. L'acusació particular demana per a cadascun d'ells 2 anys i 6 mesos de presó, i multa de 10 euros diaris durant 16 mesos. A més demana per a Henar i Jesús Ortiz la inhabilitació especial per a l'acompliment del càrrec d'administrador o apoderat en qualsevol persona jurídica, així com per al dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna. Ara bé, la Fiscalia no ha presentat escrit d'acusació. La instrucció es va tancar després que el Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Cangas de Onís rebutgés un recurs de reforma interposat pel procurador Ignacio Díaz Tejuca en nom i representació de María del Carmen Álvarez del Valle i María Henar Ortiz Álvarez, contra l'acte de 23 de setembre de 2014. El procés es va emprendre arran de la denúncia plantejada per un creditor, que reclama a Henar Ortiz el pagament d'una mica més de 20.000 euros. Aquest deute hauria estat contret per la tieta de donya Letizia quan Henar Ortiz regentava una petita botiga de regals i records a Cangas de Onís. Després de la denúncia, la fiscalia va investigar el cas i va determinar que Henar Ortiz, però a més també la seva mare i el seu germà, podrien haver incorregut en ocultació de béns per no afrontar els dubtes contrets per la tieta de la reina. La sospita de la fiscalia és que els imputats haurien tractat d'evitar l'embargament d'alguns béns familiars per fer front al deute; entre ells, la casa rural de Sardeu, a Ribadesella, on habita l'entranyable àvia de la reina i mare d'Henar des que es va jubilar de la ràdio asturiana, on va exercir com a locutora i informadora durant dècades. Tant l'àvia de donya Letizia com el seu pare i la seva tieta han hagut de prestar declaració en diverses ocasions als jutjats de primera instància i instrucció.

Val la pena recordar que el delicte d'insolvència punible és un il·lícit penal enquadrat en els delictes contra l'ordre socioeconòmic. El comet el que es converteixi maliciosament en insolvent ocultant o alienant els seus béns per no respondre amb ells i defraudar als seus creditors.

Ara bé, aquesta no és l'única vegada que creditors reclamen suposats deutes a familiars de la reina. Al 2012 diversos mitjans digitals van informar que Gracia Galindo, una modista catalana, va acusar Telma Ortiz, germana de Letizia, de deure-li més de 3.000 euros des de les noces dels prínceps d'Astúries. El deute va ser presumptament contret per Telma Ortiz per la compra d'un vestit de còctel que Telma va portar a un dels dinars previs a les noces de la seva germana Letizia. La modista va declarar a la premsa que va perdre fa anys l'esperança de rebre algun pagament de la germana de la princesa després d'intentar, sense èxit, contactar amb ella de totes les maneres possibles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.