Empreses

Kemira inaugura una planta líder a Europa en reciclatge d'aigua

La companyia finlandesa es trasllada al parc químic de Bayer a Tarragona per guanyar eficàcia i sumar producció

Què podríem arribar a fer si tinguéssim unes condicions millors?
Ser a Tarragona
ens dóna una bona connexió amb
els nostres clients

Quan el 1990 va esclatar la que es va conèixer com a guerra del Golf i una coalició de forces de les Nacions Unides i dels Estats Units van envair l'Iraq, la temença que es desencadenés un conflicte bèl·lic a gran escala va fer disparar les vendes de màscares antigàs. Una de les empreses que llavors es van dedicar a assortir la ingent demanda va ser Kemira, multinacional finlandesa del sector de la química.

La companyia s'ha acabat especialitzant en la producció de components per al tractament de les aigües i, en aquest sentit, la filial ibèrica ha posat en marxa al polígon de la Canonja una de les instal·lacions més grans d'Europa per a la fabricació de productes químics que tenen com a destí el reciclatge i tractament de l'aigua.

El director general de la planta, Lluís Sabaté, posa de manifest que “l'ampliació ens permet augmentar la capacitat de producció, millorar tecnològicament i també fer un pas endavant en seguretat”. Kemira té una llarga història en el polígon petroquímic tarragoní (vegeu la peça), però la inauguració de la nova base d'operacions és fruit d'un trasllat al parc químic de Bayer. El canvi d'ubicació pretén fer més potent i eficaç el procés productiu.

La fàbrica tarragonina de Bayer és la més gran de les cinc que té la multinacional alemanya repartides per l'Estat espanyol, i la grandària del complex permet donar cabuda a altres empreses del sector que, en la majoria de casos, són clients o proveïdors de Bayer. Concentrant diverses unitats productives dins del mateix parc químic, es redueixen els costos i s'augmenta la competitivitat del conjunt. Kemira ha estat, fins ara, la darrera de sumar-se a la finca Bayer, un pas que abans ja havien fet Elix Polymers i Bertschi. “Representa una millora tecnològica, un augment de la nostra capacitat i una reducció important de la petjada que deixem en el medi ambient”, valora la companyia.

Coagulants.

Lluís Sabaté va explicar en l'acte d'inauguració de la nova unitat productiva que el paper que té Kemira en el tractament de les aigües consisteix en la fabricació d'uns elements químics (coagulants) que, dissolts en l'aigua, solidifiquen les impureses fins a convertir-les en un floc massís. D'aquesta manera, retirant els sòlids el posterior tractament de l'aigua per reutilitzar és més senzill perquè queda lliure de les impureses que n'obstaculitzarien el filtratge.

La planta de Kemira a Tarragona disposa també d'una unitat per a la fabricació d'agents d'encolat que són utilitzats en la indústria del paper.

Inversió conjunta.

La posada en marxa de les seves noves instal·lacions al sud d'Europa s'emmarca en un pla d'inversió de la companyia finlandesa que també ha comportat l'activació d'una fàbrica a Dormagen, al land alemany de Rin del Nord-Westfalia. En total, es tracta d'una inversió de 40 milions d'euros.

“Kemira acumula una llarga trajectòria a la regió de Tarragona a causa de la seva bona ubicació i les connexions amb els clients. La capacitat conjunta de la planta de Tarragona i la planta de Dormagen, també oberta recentment, és fonamental per al manteniment de la posició de lideratge de Kemira en el mercat del tractament de l'aigua”, manifestava en la seva visita a la Canonja Jari Rosendal, president i director general de Kemira.

Durant l'acte d'inauguració de la nova planta, el president de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Jesús Loma-Osorio, va manifestar-se d'acord amb la bona ubicació que suposa Tarragona per a les indústries químiques, però va alertar les administracions de la necessitat de treballar perquè el petroquímic tarragoní no perdi competitivitat respecte d'altres territoris amb els costos més baixos, tant de mà d'obra com pel que fa a la factura energètica.

El president de la Generalitat, Artur Mas, també va ser present en la tallada de cinta de Kemira i va destacar els bons resultats que aconsegueix la indústria establerta al país, tot i veure's penalitzada sovint per “unes infraestructures públiques infradotades”. “En condicions no òptimes s'està fent una gran feina. Què podríem arribar a fer si tinguéssim unes condicions millors?” va llançar al vol el president. Per aquest motiu, el cap del govern va voler reivindicar de nou el corredor ferroviari del Mediterrani tot i assenyalar que l'esperança és dèbil perquè “n'hi ha que diuen que amb el que tenim ja ens espavilem”.

el detall

Llarga trajectòria

La inauguració oficial de la nova planta de Kemira arriba 48 anys després que Aliada Química engegués la seva producció al Port de Tarragona.Amb un capital inicial de 60 milions de pessetes, el maig del 1963 Aliada Química començava a posar les bases per convertir Tarragona
en un puntal de la indústria química al sud d'Europa.

La multinacional finlandesa Kemira va adquirir Aliada el 2004 per fundar Kemira Ibérica. El grup finlandès també té el 50,1% de les accions d'Aliada Portugal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Kemira inaugura una planta líder a Europa en reciclatge d'aigua

Publicat a