Gran angular

El bressol dels primers telecos

Fa mig segle que La Salle va introduir a Catalunya els primers estudis de Telecomunicació, per on han passat ja prop de 7.000 alumnes.

Barcelona, 1965. A pesar d'un context econòmic marcat encara per la postguerra la capital catalana comença a despuntar com a pols d'atracció de la primera indústria electrònica. A pesar que aleshores tan sols Madrid disposava d'oferta formativa en la matèria, Catalunya concentrava bona part de l'activitat econòmica del sector i va ser aquesta mateixa indústria, recorda l'actual director general de La Salle, Joan Maria Santos,“la que ens va demanar que féssim aquests estudis”. Van sorgir així els primers estudis en telecomunicacions de Catalunya.

La vinculació de La Salle amb el país, però, havia començat uns 80 anys abans i des de principis del segle XX -amb permís de les no poques interrupcions pel convuls context polític- el campus de la Bonanova havia actuat com a punt d'atracció dels joves de províncies que aprofitaven el seu internat per estudiar a la capital. Noms com Antoni Brufau (Repsol), Salvador Gavarró (Gas Natural) o el desaparegut Josep Vilarassau (La Caixa) van ser alguns dels alumnes que hi van passar.

L'any 77 La Salle va tornar a ser pionera introduint per primer cop a l'Estat els estudis d'Imatge i So, “on van sortir tots els primers treballadors de TV3, que va començar a operar tot just sis anys més tard”, explica Santos. Aquest ha estat, segones el director general de la institució, una de les claus de l'èxit de La Salle, “hem anat sempre un pas per endavant, detectant molt bé el que la indústria demanava en cada moment”. L'altra gran revolució va arribar amb internet i la informàtica i telemàtica, i a mitjans dels noranta La Salle també va ser pionera a Europa en la introducció d'estudis multimèdia enfocats a la creació de videojocs o efectes especials. I el 2001, afegeix Santos, “quan pocs parlàvem de l'emprenedoria, vam crear un parc d'innovació”. Hi han passat en aquest temps prop de 200 start-up.

La darrera aposta, els estudis d'animació, que començarà a impartir el pròxim setembre al seu campus de la Bonanova. “Avui dia les productores com Pixar són només grans comercialitzadores que poden desenvolupar les seves pel·lícules a qualsevol lloc del món”, destaca.

Des de la creació dels estudis de Telecomunicacions a Catalunya La Salle ha format prop de 7.000 estudiants en aquesta àrea.

La tecnologia a més ha estat el fil conductor dels estudis vinculats a l'àrea de negocis que La Salle va introduir el 1985. “Sempre hem volgut fugir del clàssic MBA de les escoles de negocis perquè estem convençuts que el component tecnològic és l'element clau per als directius d'avui”, apunta Santos.

L'altre punt clau, la internacionalització. El 22% dels alumnes de grau de La Salle són estrangers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.