Borsa

Final de partida

Les borses aposten perquè Europa i Grècia materialitzin l'acord malgrat els precedents infructuosos dels darrers mesos. L'Íbex-35 toca mínims per després rebotar i acabar amb guanys (+2,4%).

Els inversors acullen
amb una forta demanda
el nou pla estratègic d'Indra, que es revalora més d'un 18% en
cinc sessions

L'odissea grega es manté una setmana més sense solució. Aquesta interminable crisi té els inversors extenuats i els mercats descol·locats, però malgrat la incertesa pel que pugui passar en els parquets es continua veient l'ampolla mig plena.

Els darrers dies, i després de baixar als inferns tocant nivells mínims de l'exercici pel resultat del referèndum grec, els principals parquets europeus han rebotat amb força i fins i tot han aconseguit acabar la setmana amb significatius avenços. Tot i que la història dels darrers mesos ha deixat en evidència la dificultat perquè Grècia i la Troika -Comissió Europea (CE), Fons Monetari Internacional (FMI) i Banc Central Europeu (BCE)-arribin a un acord, els mercats confien que aquest arribarà. Si no, és difícil d'explicar que amb l'embolic que hi ha Grècia les borses vagin amunt.

En un primer moment la victòria del No a les exigències dels creditors va marcar les principals borses internacionals, que van encetar la setmana amb abundoses pèrdues. Però la disponibilitat a negociar de nou de l'executiu grec i la presentació de noves reformes a finals de setmana per part del primer ministre grec, Alexis Tsipras, va fer que l'optimisme i les compres retornessin als parquets, primer amb moderació i després amb una mica més d'eufòria.

Aquesta alegria per l'expectativa de tancar un acord en les hores següents va dur l'Íbex-35 a saltar per sobre dels 11.000 punts divendres, allunyant-se així dels mínims que havia tocat dimarts en els 10.332,10 punts. Finalment, el selectiu indicador va acomiadar-se dels inversors divendres en els 11.036,10 punts, tancament que suposa un guany setmanal del 2,38%, mentre els mercats esperen que no es repeteixi la història i les notícies que durant el cap de setmana arribin de Grècia no facin un gir inesperat. També ha contribuït a calmar els nervis dels inversors el rebot enregistrat per la borsa xinesa després de les fortes davallades experimentades en les darreres tres setmanes, que l'havien dut a recular més d'un 30% pels temors a una bombolla en el país asiàtic.

Cal destacar que la tempesta grega ha posat en perill els guanys anuals de l'Íbex-35. La davallada patida per l'índex durant la setmana gairebé elimina la plusvàlua del selectiu, que dimarts era només de mig punt percentual. No obstant això, el rebot enregistrat en les sessions posteriors ha millorat el balanç anual i la plusvàlua de l'Íbex-35 d'ençà que començà l'any és del 7,36%.

Compres selectives.

Indra ha enlluernat els inversors els darrers dies. Amb una alça setmanal propera al 19%, les accions de la tecnològica han celebrat el nou pla estratègic presentat per la companyia a mitjans de setmana (només en la sessió de dimecres van apuntar-se una alça del 12,88%). L'hòlding IAG torna a ocupar els primers llocs de la llista dels valors més alcistes en enlairar-se més d'un 7% en cinc sessions. L'acord amb Ryanair que aplanarà el camí per aconseguir el control de la irlandesa Aer Lingus, sobre la qual IAG va llançar una oferta pública d'adquisició (opa) d'accions ha impulsat les accions de l'hòlding. Amadeus, Gamesa i Mapfre també són dels valors més revalorats en la convulsa setmana que deixem enrere, tot i que els guanys que s'apunten són de mitjana la meitat dels assolits per IAG.

En l'altra part de la balança es troben Técnicas Reunidas, Dia, Mittal Steel, Acerinox i Dia amb descensos que oscil·len entre el 3% i el 6% en cinc sessions, colpejats pels dubtes macroeconòmics i la desacceleració a la Xina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.