ecolasetmana

VW posa xifres a l'escàndol

El grup Volkswagen reconeix prop de 700.000 vehicles afectats al conjunt de l'Estat però refusa tornar diners pels ajuts rebuts pel PIVE.

El Ministeri d'Indústria ha acceptat l'argument de la VW segons el qual el programari trucat afectava les emissions d'òxid de nitrogen i no de CO2 , que són a les que està vinculat el pla d'ajuts a la compra

El cas Volkswagen (VW) encara promet fer molta forrolla. I no només perquè cada dia surt a la llum alguna xifra nova (aquesta setmana hem sabut que dels 11 milions de vehicles afectats, prop de 700.000 es van vendre a l'Estat espanyol), sinó perquè, a més, ha posat en evidència que cal complir les normes però que si qui se les salta és una gran multinacional, tampoc no passa res.

Només així s'entén que un sindicat com la UGT sortís a defensar el grup davant el Ministeri d'Indústria quan el seu titular -José Manuel Soria- va insinuar que l'empresa fabricant hauria de tornar els ajuts que rebre pel PIVE, i només així s'entén la rectificació del ministre.

Per la UGT, l'important és que la VW crea llocs de treball al país. La resta és secundari. Per la seva banda, el ministeri ha acceptat l'argument de la VW segons el qual el programari trucat afectava les emissions d'òxid de nitrogen i no de CO2 que són a les que està vinculat el pla d'ajuts a la compra. I, home, potser des d'un punt de vista tècnic, la VW pot tenir part de raó, però resulta que una empresa que ha estafat els consumidors i ha incomplert una normativa sobre emissions de partícules amb efectes sobre la salut humana es beneficia sense cap problema d'uns ajuts a l'eficiència energètica del vehicle. I, mentrestant, el grup alemany ultima el pla amb què haurà de “reprogramar” els vehicles afectats i, sobretot, recuperar la confiança dels consumidors. La de sindicats i governs sembla que la té assegurada.

Més enllà del cas Volkswagen, la setmana ha estat centrada en la ressaca postelectoral i les negociacions de Junts pel Sí i la CUP per triar qui serà el president de la Generalitat. Per això, a les patronals han posat l'accent en la necessitat de formar ràpidament el govern nou.

D'altra banda, aquest divendres també hem conegut les dades d'atur del mes de setembre. A Catalunya ha augmentat un 1,36%, fins a les 513.187 persones, un augment més suau que altres anys però que continua demostrant l'estacionalitat del mercat de treball. També dins el pla macroeconòmic aquesta setmana hem conegut que el PIB català va créixer un 2,8% durant el segon trimestre de l'any.

En el pla empresarial, Amancio López, president d'Hotusa, ha criticat la moratòria decretada per l'Ajuntament de Barcelona perquè genera “inseguretat jurídica”, i la taxa turística perquè penalitza el sector i alimenta el discurs dels “antiturisme”, informa Francesc Muñoz.

També destaquen la inversió que farà Ikea a Salt (50 milions d'euros) per tal d'obrir un centre que cobreixi el mercat gironí, i la nova macrobotiga que la també sueca H&M ha anunciat que obrirà al centre de Barcelona. Qui és que va dir que l'inversor estranger tenia por?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.