Opinió

EDITORIAL

Els refugiats i l'impacte al mercat laboral

En el cas que tots els refugiats fossin població activa -que no ho són perquè hi ha molts nens - representarien el 0,15% del conjunt

Devastació, destrucció, fam, sofriment... són algunes conseqüències de les guerres que tots coneixem explicades pels mitjans de comunicació. Però els conflictes bèl·lics també generen un altre drama: el dels refugiats. Una de les darreres tragèdies és la imatge de centenars de milers de persones, procedents de Síria, transitant en unes condicions molt lamentables per diversos països europeus en cerca de pau. Però també de dignitat i, per això, també voldran accedir al mercat de treball, ja que la situació a Síria previsiblement serà llarga i destructiva.

En la darrera reunió de ministres d'Interior de la UE celebrada fa poques setmanes es va comentar que caldria ressituar uns 120.000 refugiats. Unes xifres que contrasten amb les de les Nacions Unides, que situen en 478.000 el nombre de refugiats que han entrat a Europa des de principi d'any. Tot i que es fa difícil saber el nombre exacte d'aquests ciutadans que vindran finalment a Catalunya o a l'Estat espanyol, fins ara ja hi ha algunes xifres provisionals. L'Estat ja ha comentat que podria acollir fins a 30.000 refugiats. D'aquests, uns 3.000 tindrien Catalunya com a destinació. I si tanquem més el focus, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ja ha dit que la ciutat estaria preparada per acollir-ne uns 1.600.

El refugiat, que ho és oficialment quan se li aprova la petició d'asil, un cop arriba a un nou destí i un cop s'ha establert, és lògic que vulgui trobar una feina. La pregunta és, en el cas català, amb una taxa d'atur situada prop del 20%, hi podria haver una distorsió en el mercat laboral? La resposta hauria de ser que no. De fet, en el cas que tots els refugiats vinguts fossin població activa -que no ho són perquè hi ha molts nens- representarien només el 0,15% del conjunt. Els experts diuen que els fluxos de gent arribada de Síria són, en una part important, persones preparades i amb recursos. Perquè les classes més baixes van marxar d'aquell país cap a l'Afganistan o Jordània. L'acollida humanitària dels sirians que fugen de la guerra és analitzada pels experts com una oportunitat per compensar els desajustos en el mercat laboral i també en les previsions demogràfiques. El que sí ha de fer la UE és tenir una política clara amb els refugiats i també una única política exterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.