ecolasetmana

Una EPA amb llums i ombres

L'enquesta de població activa rebaixa la taxa de desocupació al 17,5% però ho fa en part perquè 300.000 persones ja no busquen feina.

Els experts alerten que l'economia encara mostra signes de feblesa i fins i tot un punt d'alentiment en la seva capacitat per generar nous llocs de treball

L'EPA del tercer trimestre mostra que l'atur a Catalunya va baixar en prop de 66.600 persones, amb una taxa de desocupats del 17,5%, la més baixa dels darrers cinc anys. Al conjunt de l'Estat la taxa se situa en el 21,2%. Fins aquí tot són alegries.

Però el que ja no sona tan bé és que la taxa de desocupats baixa no tant perquè l'economia sigui capaç de generar molta nova ocupació sinó en bona part perquè el nombre de persones que busquen feina s'ha reduït considerablement (concretament en 30.800), durant aquest darrer trimestre. A més el pes de la temporalitat continua creixent sense que sembli que hagi de trobar cap sostre de moment, i les dades mostren també l'efecte de l'estacionalitat pels contractes associats als mesos d'estiu. Així, doncs, els experts alerten que l'economia encara mostra signes de feblesa i fins i tot un punt d'alentiment en la seva capacitat per generar nous llocs de treball.

L'economia encara és lluny de recuperar-se però alguns indicadors sembla que retornen a certa normalitat. Segons la patronal Foment del Treball la taxa d'absentisme laboral ha crescut un 4,4% al conjunt de l'Estat durant el 2014 i ha trencat així una tendència a la baixa d'aquest fenomen que s'havia produït entre el 2008 i el 2014.

Pel sindicat CCOO, però, aquest increment “és símptoma de condicions de treball no saludables”. També CCOO estima que els treballadors vinculats a convenis col·lectius percebran un increment salarial al voltant de l'1% durant aquest 2015.

D'altra banda els mercats segueixen molt de prop la nova bateria de mesures anunciada pel president del BCE, Mario Draghi per estimular l'economia. Serà al desembre quan Draghi en revelarà els detalls, però els mercats ja han aplaudit l'anunci en un moment de preocupació per l'estancament de l'economia europea.

En el pla empresarial l'actualitat segueix molt de prop les informacions que van apareixent del cas Volkswagen, ara pendents de confirmar si el fabricant va trucar algun motor més dels que ja ha reconegut.

Més positives són les informacions per a Bimbo, que per fi ha obtingut llum verda per adquirir Panrico, i per a Grífols. La companyia ha anunciat una inversió de 88,4 milions d'euros al seu centre de plasma de Dublín, on es generaran 140 nous llocs de treball. A més la catalana d'hemoderivats ha anunciat que gestionarà des d'Irlanda la seva tresoreria global. Això sí, la companyia afirma que continuarà pagant impostos aquí. Ja es veurà.

Finalment cal destacar que aquests dies la Fira de Barcelona és el marc de la 19a edició del saló immobiliari BMP, l'edició de la reactivació del sector i la darrera amb Enric Lacalle al capdavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.