Opinió

Continua la davallada del crèdit a l'empresa

És cert que actualment les entitats financeres estan concedint més nou finançament a les empreses del que hi concedien fa un o dos anys

Més sovint del que ho fem, tots plegats hauríem de fer l'esforç de recórrer a dades objectives en lloc de basar els nostres pronunciaments en percepcions personals o, fins i tot, en determinades ocasions, en rumorologia.

En relació als fluxos de finançament és habitual observar com els representants de les entitats bancàries afirmen que l'entitat que representen sí que està oferint crèdit a les empreses. De fet, difícilment ens trobarem amb un bancari que afirmi que la seva entitat no concedeix o no està predisposada a concedir finançament a les empreses o a projectes “solvents”. Entenent que la solvència a què fan referència, si no se'n concreten objectivament més paràmetres, acaba esdevenint un atribut subjectiu a criteri del banc.

Però una cosa és el que es diu i una altra de ben diferent és el que es fa. En aquest punt, cal recórrer a les dades objectives. Afortunadament el Banco de España publica, amb caràcter trimestral, el seu butlletí estadístic on, entre d'altres dades, es reflecteix el volum d'estoc de crèdit que les entitats financeres espanyoles tenen concedit a les empreses, i se'n fa, a més, el desglossament per sectors.

L'estoc de crèdit és el volum total de finançament que les entitats financeres tenen concedit en un moment donat a un determinat col·lectiu (empreses privades, particulars, administració pública, etcètera).

En aquest article ens referim només a l'estoc invertit en empreses privades que desenvolupen activitats productives (no empreses financeres).

El nivell de l'estoc de crèdit varia, permanentment, per diferents causes. N'enumerarem només algunes: les amortitzacions de capital que van efectuant les empreses, mes rere mes, mitjançant el pagament de les quotes de préstecs, fan disminuir l'estoc de crèdit; quan una entitat financera, en una de les renovacions de línies de finançament de circulant, procedeix a reduir-les, fa disminuir també l'estoc de crèdit; el mateix succeeix quan un banc retira íntegrament el finançament a una empresa. Per contra, l'estoc de crèdit augmenta quan una entitat financera concedeix noves línies de finançament a una empresa.

A partir de les dades publicades pel Banco de España hem elaborat un gràfic on s'observa l'evolució que ha seguit l'estoc de crèdit a España des del primer trimestre de 2011 fins a l'actualitat.

Queda de manifest com les empreses han patit una reducció molt accentuada del crèdit que tenien disponible. La qual cosa limita el seu desenvolupament, ja que queda minvada la seva capacitat d'inversió i, per tant, de creixement.

És cert que actualment les entitats financeres estan concedint més nou finançament a les empreses del que hi concedien fa un o dos anys. Però el més important de tot és que el flux net de diners ja fa anys que no va dels bancs a les empreses, sinó de les empreses als bancs. Són més importants les amortitzacions de capital i reduccions de límits de finançament que la concessió de nou finançament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.