ecolasetmana

Forçats a una situació límit

Patronals del sector de la salut denuncien els efectes del deute de les administracions i l'Estat condiciona el FLA a Catalunya.

En aquest context de desesperació financera d'un sector que s'ha convertit en víctima col·lateral dels incompliments del govern estatal i de l'ofec de les finances de la Generalitat, l'Estat anuncia que desbloquejarà la part pendent del FLA del 2014

Ni tan sols pagar les nòmines dels treballadors. Aquesta és la situació que afronten moltes pimes del sector salut, des de farmàcies fins a petites residències, a causa del deute de la Generalitat i l'Estat. Fins a 2.000 milions d'euros. Així ho han denunciat vuit patronals del sector en una roda conjunta amb la Plataforma Multisectorial contra la Morositat i Pimec.

Les patronals han exigit que s'alliberi un pagament immediat per poder fer front al mes de novembre. També la Corporació de Transport Sanitari, la Unió Catalana d'Hospitals, el Consorci Sanitari i Social de Catalunya i l'Associació Catalana de Recursos Assistencials han signat una carta dirigida al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per exigir l'aprovació del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) per fer front al deute de les administracions i superar així els pagaments a treballadors i proveïdors.

I en aquest context de desesperació financera d'un sector que s'ha convertit en víctima col·lateral dels incompliments del govern estatal i de l'ofec de les finances de la Generalitat, l'Estat anunciava que desbloquejarà la part pendent del FLA del 2014. Un total de 8.000 milions d'euros, dels quals uns 3.000 milions correspondrien a Catalunya. Això sí, el govern de Madrid ja ha dit que Catalunya haurà de complir “condicions especials” per rebre els diners. A saber: garantir que les despeses que es cobreixin amb aquests fons siguin “legals”.

Una altra activitat que pateix els efectes de la caiguda de l'aportació pública és la de la innovació. Vint-i-dues associacions empresarials, universitats i institucions han alertat de la necessitat de reconduir la situació després que Catalunya hagi perdut 40 posicions en el rànquing de competitivitat regional.

Més dèficits són els que posa de manifest el col·lectiu Barcelona Global sobre la capacitat de la ciutat per captar talent internacional. El dèficit en anglès, la feble acollida d'institucions públiques i privades o les restriccions en l'accés al crèdit en són els principals problemes. No sembla, però, que aquest sigui un handicap per a Amazon, que podria haver fet una oferta a l'Incasòl per aconseguir una parcel·la situada al Prat de Llobregat per 30 milions d'euros.

Més dades positives. Les exportacions catalanes segueixen estirant el carro de l'economia, i van créixer un 6,3% fins al setembre.

Aquesta setmana també ha destacat l'anunci fet per Jordi Clos del trasllat de la seu de la seva empresa, Derby Hotels, a Madrid per qüestions fiscals. Si seguirà sent el president dels hotelers de Barcelona, s'haurà de veure.

I Seat ha reconegut 32.000 dels seus cotxes amb irregularitats en els valors de CO2 al món, que són part dels 430.000 del grup VW.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.