Gran angular

Creixement econòmic contra el caos

Les cambres de comerç del Mediterrani proposen accions per una regió estable

En vista del caos i el conflicte entre les dues vores del Mediterrani, la solució no són les bombes sinó el desenvolupament econòmic i conseqüentment el desenvolupament civil. Així de clar ho té l'associació de cambres de comerç dels països riberencs de la Mediterrània (Ascame), que aquesta setmana -del 25 al 27 de novembre- celebren a Barcelona la seva trobada anual empresarial enmig d'un clima enrarit arran dels atemptats a París. “No és el primer cop que ens passa, en aquestes vuit edicions ja hem celebrat alguns fòrums després d'atemptats o enmig de processos electorals complexos”, diu Anwar Zibaoui, coordinador d'Ascame.

Més enllà de la crua actualitat, Ascame vol posar el seu gra de sorra per fer créixer econòmicament la riba sud del Mediterrani.

Els empresaris no poden solucionar els conflictes que romanen, com ara el de Palestina amb Israel i el del Marroc amb Algèria, ni ser el fre a l'extensió de l'horror i el caos, però volen fer servir les seves armes per al desenvolupament econòmic.

Enguany –que celebren la novena edició del fòrum entre països del nord d'Àfrica, el golf Pèrsic i el sud d'Europa– han preparat un document consensuat entre associacions empresarials i líders empresarials (Iniciativa 20-20) amb 20 iniciatives per afavorir la recuperació econòmica del sud del Mediterrani i impulsar, d'una vegada per totes, la cooperació entre les dues bandes. “Es tracta de 20 iniciatives concretes des del sector privat que a més tindran un òrgan de seguiment i fiscalització”, explica el coordinador d'Ascame, qui assegura que servirà per pressionar la UE i els governs de la regió mediterrània perquè es mobilitzin per establir un territori de pau i cooperació. “A ningú se li escapa que per desenvolupar l'economia fa falta estabilitat”, diu.

Zibaoui avança alguna de les propostes concretes que han posat al document, com ara l'impuls a l'emprenedoria, la inserció de la dona en el mercat de treball i mesures de col·laboració publicoprivada per incentivar la circulació de finançament per a projectes empresarials. “És el primer cop que s'ha aconseguit tant de suport del món empresarial en una iniciativa com aquesta”, diu Zibaoui.

El document es presentarà el 25 de novembre, justament quan s'engega la novena edició d'una trobada que va néixer paral·lelament a l'anomenat Procés de Barcelona, una iniciativa de Javier Solana de fa 20 anys que havia de fer de Barcelona la ciutat bandera per a la pau de la zona. Però aquest procés es va difuminar i en canvi el fòrum de les empreses s'ha convertit en el principal esdeveniment econòmic.

Els reptes del turisme a la Mediterrània

Tant a Tunísia, Turquia i el Marroc com a París el turisme ha fet una davallada considerable després dels respectius atemptats. En els primers casos, estan costant molt de recuperar les reserves de viatgers. Veient aquesta situació les xarxes hoteleres s'enfronten a un repte crucial que debatran a Barcelona en el primer fòrum de turisme que se celebra en el marc de la trobada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.