Opinió

Els morosos de Montoro

Segons dades certes publicades, l'Ajuntament de Jaén (capital de la demarcació d'on és el ministre Montoro) paga a 183 dies

Un dels punts per reforçar la lluita contra el frau que ha causat més titulars de la reforma de la llei general tributària, aprovada al setembre pel Congrés, és la norma que permet publicar la llista de deutors morosos amb la Hisenda pública, en concret aquells que deuen més d'un milió d'euros. La llei va tenir el vot a favor del PP i el rebuig de l'oposició, que va criticar, especialment, que la reforma no possibiliti que es conegui el nom dels qui es van acollir a la denominada “amnistia fiscal” el 2012.

Per tant, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, s'ha sortit amb la seva, ja que des de feia temps, per motius d'interès general i per lluitar contra el frau fiscal, volia fer públics els noms dels defraudadors i morosos amb el fisc. Per aquest motiu aquesta llista es denomina col·loquialment llista Montoro de morosos.

La primera llista de deutors s'hauria de conèixer a final d'aquest any (és possible que l'ajornin per després del 20-D) i posteriorment en el primer semestre de cada any natural es publicarà una llista amb aquells que estiguin en aquesta circumstància a 31 de desembre de l'any previ. No obstant això, la llista quedarà limitada als morosos que deguin més d'un milió d'euros a les arques públiques i que aquestes quantitats no hagin estat pagades en el termini d'ingrés voluntari, tret que estiguin ajornades o suspeses. Per tant, els deutors recalcitrants amb les arques públiques han rebut una intimació de pagament molt especial perquè saldin els seus deutes. Ara bé, la norma concedeix als interessats un tràmit d'al·legacions amb caràcter previ a la publicació de la llista. Segons el secretari d'Estat d'Hisenda, Miguel Ferre, la llista inclourà uns 5.000 morosos, entre ells, 4.000 empreses i 1.000 persones físiques.

Deixant a part consideracions com les garanties constitucionals relatives als drets fonamentals a l'honor i a la intimitat, així com a la protecció de dades de caràcter personal, la futura publicació de la llista em porta a fer algunes reflexions. En primer lloc, em pregunto per què es col·loca el llistó tan alt; un milió és una quantitat molt elevada, la qual cosa permetrà que deutors amb quantitats impagades importants escapin a la difusió pública. Hauria estat més lògic posar el llistó en 120.000 euros, que és l'import amb què l'article 305 del Codi Penal delimita el delicte fiscal. En segon lloc, els tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) han assegurat que la llista de morosos informarà dels deutes impagats de mitjanes empreses, però no inclourà els defraudadors més grans, els que es van acollir a l'amnistia fiscal del 2012 ni els de la Llista Falciani. En tercer lloc, comparteixo l'opinió de Gestha, que pensa que en la llista també haurien de constar els noms dels grans defraudadors als quals l'Agència Tributària (AEAT) ha descobert importants deutes i ha sancionat malgrat haver pagat o ajornat multes milionàries en el termini reglamentari. En quart lloc, també estic d'acord amb l'opinió de Gestha que va afirmar que la publicació d'una altra llista amb els delictes fiscals inclourà les persones i empreses condemnades per sentència ferma, però no es coneixeran els deutes milionaris descoberts a les empreses més grans del país que generalment no s'envien a la fiscalia en entendre l'AEAT que les grans corporacions no tenen ànim defraudador. En cinquè lloc, la llista solament serà accessible durant tres mesos des de la seva publicació i s'impedirà la indexació del contingut de la llista a través de motors de cerca a Internet; o sigui, no es podrà fer la cerca a Google de la llista de morosos. I en sisè lloc, ja que Montoro també és ministre d'Administracions Públiques, la llista hauria d'incloure les administracions que incompleixen l'obligació de pagar dins del termini legal de 30 dies, tant les comunitats autònomes com els ajuntaments, ja que són els morosos més grans que hi ha. Com a mostra, un botó: segons dades publicades, l'Ajuntament de Jaén (ciutat natal del ministre) paga a 183 dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.