Borsa

Alces sense convicció

Les compres s'imposen en els parquets però sense gaire convenciment. Els inversors s'avancen així a l'actuació del BCE. L'Íbex-35 avança un 0,2% pel llast d'Abengoa.

Les accions del grup de renovables s'enfonsen en la borsa més d'un 70% en dues sessions, però els especuladors fan que Abengoa reboti més d'un 20% a final de setmana

Els inversors han optat, una setmana més, per les compres. Tot i no canviar a millor el panorama econòmic ni minvar les amenaces per nous atacs terroristes, la pràctica totalitat d'índexs occidentals han tancat la setmana amb números verds. La principal causa que explica que els inversors estiguin assumint més riscs és la proximitat de la reunió del Banc Central Europeu (BCE) i les expectatives que aquesta genera en els parquets. Dijous que ve es reuneix el consell de govern de l'entitat europea i els mercats no tenen cap dubte que el BCE aprovarà i anunciarà noves mesures d'estímul econòmic. Aquesta creença és suficient en els parquets per confiar que la liquiditat que doni Mario Draghi, president del BCE, continuarà nodrint els avanços de les borses europees. I per això a quatre dies d'aquesta cita tan rellevant per als mercats els inversors han acabat per decantar-se i esperar des de dintre a veure què diu i què fa Draghi. Cal destacar que fa temps que els inversors tenen plena confiança en el president del BCE i que en les darreres reunions no només no ha defraudat els mercats sinó que els ha donat encara més del que esperaven.

És per això que l'Íbex-35 ha finalitzat la setmana amb guanys. Tot i patir algunes ensopegades durant les darreres sessions en què ha posat a prova el nivell dels 10.000 punts (va marcar un mínim en 10.083 punts dimecres) i despenjar-se de les alces de la resta de parquets europeus, l'Íbex-35 ha sumat un 0,2% en cinc sessions.Quan falta només una sessió per acomiadar el novembre, el selectiu índex retalla un 0,48% mensual. Respecte al balanç anual, l'Íbex-35 encara el darrer mes de l'exercici 2015 amb una lleugera plusvàlua del 0,30%.

Muntanya russa.

Molt lluny queda ja tant el guany anual del 14% que enregistrava l'índex a principis d'abril com la davallada propera al 7,5% que arrossegava a finals de setembre quan cotitzava als voltants dels 9.500 punts. L'exercici 2015 està sent molt mogut i encara està per venir l'esperat ral·li nadalenc, que cada any per aquestes dates encén l'ànim dels inversors.

Sense cap dubte, aquesta setmana el valor protagonista ha estat Abengoa. Els recels que des de fa setmanes planaven sobre el grup sevillà d'energies renovables han acabat per confirmar-se de la pitjor manera. Abengoa s'ha vist obligada a presentar preconcurs de creditors atesos els problemes financers a què ha de fer front i els inversors han fugit en massa del valor. Les accions d'Abengoa s'han precipitat més d'un 71% en només dues sessions i han estat excloses del selectiu Íbex-35, que ara cotitza amb trenta-quatre valors. No obstant això, els moviments especulatius han fet que divendres Abengoa arribés a rebotar més d'un 20%.

Per contra, l'altra empresa d'energies renovables que cotitza en l'Íbex-35, Gamesa, ha esdevingut el valor més alcista de la setmana en revalorar-se més d'un 5% seguida de molt a prop de Grífols.

Cop a la Banca.

Malgrat la notícia d'Abengoa, la banca ha aconseguit refer-se del cop inicial pel possible impacte en els seus comptes i ha aconseguit tancar la setmana eixugant bona part de les pèrdues inicials. No obstant això, en l'exercici les entitats financeres arrosseguen significatives minusvàlues que situen el sector com a un dels que pitjor comportament mantenen en el 2015 tant pel que fa a les grans entitats (Santander és la que surt més mal parada amb un retrocés superior al 25%) com les de mida mitjana (Sabadell o Popular reculen entre un 13% i un 19%, respectivament).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.