Gran angular

Vitamina per al sector salut

El consorci europeu EIT Health posa en xarxa empreses, universitats i recerca

L'associació agrupa 150 socis i té un pressupost de 140 milions per al 2016

En un petit despatx al Parc Científic de Barcelona, Marco Pugliese està movent els fils d'una branca de l'EIT Health, una associació europea que pot convertir-se en un autèntic revulsiu per a l'ecosistema de la salut a Catalunya.

Fa només tres mesos es va posar en marxa l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia de Salut (EIT Health, en les seva sigla en anglès), amb seu a Munic i amb una xarxa territorial a a sis països europeus diferents: Gran Bretanya, França, Alemanya, Bèlgica-Holanda, Països del Nord, i l'Estat espanyol, que té la seu a Barcelona, i que dirigeix Pugliese.

L'EIT Health, impulsat per la UE i amb un cofinançament publicoprivat, agrupa la tan reivindicada triple hèlix del coneixement -empreses, centres tecnològics i universitats- que tenen alguna vinculació amb la sanitat.

En total, prop de 150 socis repartits per tots aquests països, entre els quals hi ha universitats com les d'Oxford, Barcelona, Imperial College o Karolinska d'Estocolm; empreses com Siemens, Sanofi, Roche o Ferrer, i centres tecnològics de primer nivell. Entre ells, estan obligats a cooperar a partir de tres instruments diferents que alhora són transversals: en primer lloc, portar endavant projectes d'innovació; en segon, afavorir la creació d'empreses en aquest camp, i en tercer, projectes en l'àmbit de l'educació.

Com explica Marco Pugliese, s'han marcat com a missió promoure una vida saludable, afavorir un envelliment actiu i millorar els sistemes de salut. Per assolir aquests objectius l'EIT adoba el terreny als tres actors per poder cooperar. Per al 2016 tenen un pressupost de 140 milions d'euros, un 75% del qual l'aporten els socis.

Tot i que es va constituir com a tal fa tres mesos, ja fa anys que des de Biocat, especialment l'anterior directora general, Montserrat Vendrell, feien lobby perquè Catalunya tingués un paper decisiu en la posada en marxa d'aquest consorci i finalment van aconseguir que fos la seu del node espanyol. L'associació arrenca amb deures fets, fa dos anys que van començar a col·laborar els socis per engegar projectes comuns. Jordi Fàbrega, director de Desenvolupament de Negoci a Biocat, assegura que aquest consorci obre un ventall infinit d'oportunitats per a l'ecosistema de la salut català. “No només posa Barcelona en el mapa, ens connecta amb una xarxa europea de primer ordre”, considera.

En concret, a Espanya els socis són l'UB, Biocat, IESE Politècnica de Madrid, Institut Biomecànica de València, Ferrer, Abbot. Leitat, Obra Social La Caixa, GMV, Premap, Sant Joan de Déu, el CSIC, Agència de Qualitat d'Aigua de Catalunya i PAU.

“El 2016 aspirem a incubar setanta idees d'empresa”

Marco Pugliese és el recentment escollit director del node espanyol de l'EIT Health. S'ha incorporat a aquest projecte després d'una trajectòria científica en l'àrea de la neurociència i de gestió empresarial en R+D. Ha estat un dels fundadors de l'empresa NeurotecPharma i responsable de Desenvolupament de Negoci a la Unitat d'Innovació del Vall d'Hebron. Ara és el punt d'enllaç perquè els socis del consorci treballin plegats.
Per què Barcelona és la seu del node espanyol de l'EIT Health?
Alguns dels impulsors del projecte de l'EIT Health són de Barcelona, com la Montserrat Vendrell o el Josep Samitier. A més Barcelona té un entorn d'innovació en salut molt important. Tenim hospitals universitaris, un teixit empresarial important i uns parcs tecnològics destacats. Però al node espanyol tenim representació d'altres territoris com València, Madrid i Andalusia.
Què aporta l'EIT al sistema del coneixement europeu?
Forma part de les comunitats de coneixement (KIC) a àmbit europeu que s'han desenvolupat en els darrers anys. Ja hi ha actives d'altres comunitats com ara les d'energia o de climatologia. Els últims dos anys s'ha anat treballant en el nou KIC de l'àrea de salut que està sota el paraigua de l'EIT i que cobreix unes necessitats.
Parlem de resultats, quins objectius s'han marcat?
De moment per al 2016 i en global tenim previst posar en marxa un total de 90 activitats, posar al mercat uns 19 productes nous, incubar al voltant d'unes 70 noves idees de negoci i donar formació a més de 700 professionals de la salut. Que se sumarien a les més de 150.000 persones que participaran en activitats en línia i cursos de formació.
Què el diferencia dels consorcis que ja es creaven amb el setè programa marc de la innovació?
Amb aquesta estructura de nodes hi ha una col·laboració més fàcil i directa. A més els projectes són més transversals i la iniciativa de la innovació surt des de l'associació i no en funció d'un programa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.