Opinió

Retribució variable per a la innovació

Cal recordar que països líders en patents com Alemanya, Japó, Corea o la Xina ja reconeixen la retribució variable vinculada als resultats de les patents

La innovació ha de ser un dels elements fonamentals del sistema econòmic necessari per construir un país que generi un teixit empresarial i productiu fonamentat en productes i serveis de valor afegit.

Per tal de provocar la reacció que incentivi i dinamitzi aquesta innovació en les empreses i en els seus empleats s'ha introduït un catalitzador en l'Acord Interprofessional de Catalunya 2015-2017 per promoure la incorporació en els convenis col·lectius de criteris de retribució variable vinculats a la innovació i la invenció.

L'acord signat recentment per les patronals Fepime, Foment i Pimec i els sindicats CCOO i UGT suposa un canvi de paradigma en la visió de la innovació que permetrà que les empreses puguin crear un instrument per valoritzar de forma efectiva el talent innovador.

Aquesta iniciativa és fruit del projecte Incentivar la innovació iniciat l'any 2010 des de l'Associació/Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, que tenia com a objectiu l'establiment d'un marc comparable al que ja hi havia en altres països per retribuir els equips d'innovació per la seva contribució als resultats de les empreses.

Amb aquest visió es van coordinar reunions entre empreses, patronals i sindicats per debatre la viabilitat i les diferents alternatives. On es va concloure amb la importància d'aquesta iniciativa per desenvolupar la competitivitat del teixit industrial i la voluntat d'impulsar una solució de consens que finalment s'ha materialitzat en l'acord interprofessional.

Una altra de les iniciatives del projecte per valoritzar la innovació va ser proposar canvis en la Llei de Patents que es trobava en tràmit parlamentari. Cal recordar que països líders en patents com Alemanya, Japó, Corea o la Xina ja reconeixen la retribució variable vinculada als resultats de les patents.

Un exemple del efecte que a la Xina han tingut els canvis legislatius és el cas de la empresa 3M, que per a la seva filial va formular un variable per innovació vinculat a les vendes.

Finalment el passat juliol es va aprovar la nova Llei de Patents que incorpora com a novetats “la compensació per les millores tècniques no patentables” i que “aquesta compensació econòmica pugui consistir en una participació en els beneficis que obtingui l'empresa de l'explotació o de la cessió dels seus drets”.

Com que un canvi com el que es proposa no serà fàcil d'introduir, el text de l'acord interprofessional ja exposa que “atesa la diversitat de situacions existents i de processos productius o de serveis” caldrà que les empreses realitzin “pactes o acords complementaris al conveni sectorial o conveni d'empresa propi” i que “per assessorar les parts i per a la prevenció de conflictes” el mecanisme apropiat serà el Tribunal Laboral de Catalunya, on es donaran els criteris més adients a cada cas amb l'objectiu de facilitar la implantació a les empreses.

El camí que s'enceta no serà fàcil però crec que és el que cal si volem oferir a les noves generacions un futur de prosperitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.