Opinió

El canvi climàtic ja és una indústria

Les empreses necessitaran personal capaç de gestionar els reptes relacionats amb l'escalfament global i explotar al màxim les oportunitats

S'ha conclòs la COP21 de París, la conferència sobre el canvi climàtic que tantes expectatives havia aixecat, ja que n'havia de sorgir un acord vinculant que substituís l'any 2020 el Protocol de Kyoto. No obstant això, el resultat ha estat qualificat per molts com un acord de mínims. Un punt de vista més optimista podria ser assumir-ho com un punt d'inici compartit per aconseguir acords molt més ambiciosos.

No es pot negar que els compromisos nacionals i internacionals sobre el canvi climàtic afectaran la competitivitat de les empreses i l'activitat econòmica en el futur. L'acord de París recull les necessitats de finançament perquè els països més pobres puguin reduir les seves emissions i adaptar-se al canvi climàtic, amb una aportació anual de 100.000 milions de dòlars dels països industrialitzats a partir de l'any 2020.

La freqüència creixent de fenòmens meteorològics extrems augura que l'adaptació a aquest canvi serà un dels aspectes de més ràpid creixement tant per als governs com per al sector privat, que es veurà impulsat per la realització de grans projectes com ara plantes de dessalinització, dics, reforços portuaris i projectes similars.

L'interès pel canvi climàtic s'està convertint en un motor econòmic cada vegada més poderós. Les empreses especialitzades ofereixen una àmplia gamma de serveis i productes pels quals fa tan sol uns pocs anys no hi hauria hagut cap demanda.

La necessitat de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle crearà excel·lents oportunitats de negoci, augmentant la demanda de serveis i productes menys perjudicials per al medi ambient. Construir una economia menys dependent del carboni donarà lloc a una nova revolució de les tecnologies industrials, i modificarà radicalment la manera amb què els recursos naturals es processen, emmagatzemen, distribueixen i consumeixen.

Segons la publicació Climate Change Business Journal, s'espera que el volum de negoci del mercat de consultoria del canvi climàtic es dupliqui o més en els pròxims cinc anys. I una part important d'aquest creixement provindrà d'empreses de nova creació.

Qui pot necessitar aquests serveis? Totes les empreses poden veure's afectades en major o menor mesura. De fet, gairebé el 90 per cent de les companyies del S&P Global 100 van identificar el clima extrem i el canvi climàtic com a riscos actuals i futurs, d'acord amb un informe publicat l'any passat pel Center for Climate and Energy Solutions.

És cert que el canvi climàtic pot suposar una forta amenaça per a la supervivència de les empreses, però la transició cap a una economia baixa en carboni està cridada a convertir-se en una de les majors oportunitats econòmiques del segle XXI, que hem d'aprofitar per construir un sector industrial amb companyies innovadores i globals. I les empreses necessitaran professionals capacitats per gestionar els reptes relacionats amb l'escalfament global i explotar al màxim les oportunitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.