ecolasetmana

El regal més car del Nadal

La Generalitat rep 3.000 milions d'euros del FLA, pel qual ha pagat prop de 2.000 milions d'interessos en tres anys.

El Ministeri que comanda Cristóbal Montoro no ha pogut evitar el punt d'humiliació retenint part de les factures presentades pel govern per allò de revisar-les

Finalment aquesta setmana el Ministeri d'Hisenda ha transferit a la Generalitat 3.000 milions d'euros del romanent del fons de liquiditat autonòmica (FLA) del 2014. Quatre dies abans del 20-D el govern espanyol es posa a repartir diners entre els territoris. O si més no aquesta és la imatge que vol donar l'executiu de Rajoy. La realitat és que la Generalitat ha pagat entre el 2012 i el 2015 prop de 2.000 milions d'euros en interessos per aquests diners, i que a més el Ministeri que comanda Cristóbal Montoro no ha pogut evitar el punt d'humiliació retenint part de les factures presentades pel govern per allò de revisar-les. Concretament, la conselleria d'Economia denuncia que Hisenda no ha autoritzat factures per valor de 150 milions d'euros.

D'altra banda, aquesta setmana s'ha acabat d'oficialitzar una altra realitat que ja era quasi una evidència des de feia setmanes. I és que el govern català -quan n'hi hagi- haurà de treballar de moment amb un pressupost prorrogat, en espera d'un acord entre Junts pel Sí i la CUP que desencalli la formació de govern i la fixació de les prioritats de despesa.

Per això, i a pesar de no defensar precisament una posició propera a les tesis independentistes, el president de Foment del Treball aprofitava aquests dies per demanar al nou govern que surti de les eleccions d'aquest diumenge una “proposta immediata” per a Catalunya.

Més enllà de l'actualitat més propera, la setmana ha estat marcada sobretot per la decisió de la FED dels Estats Units d'apujar els tipus d'interès. De moment les borses saluden la mesura amb guanys, però a mitjà termini caldrà veure quina repercussió té per a les economies emergents, com moltes llatinoamericanes, i de retruc per a l'economia espanyola.

També hem conegut aquesta setmana dades sobre l'IPC del mes de novembre. A Catalunya els preus pugen 3 dècimes però la taxa interanual queda en el 0%. Pel que fa al preu del cru, un dels elements que han mantingut a la baixa la inflació, seguirà en xifres mínimes almenys tres anys més. Si més no aquesta és la previsió que fa l'OPEP.

A l'alça està el sector de la construcció. Després d'una travessia pel desert, l'ITeC espera un creixement del sector del 4,4% l'any que ve, per sobre de la mitjana europea. Per la seva banda, la Fira de Barcelona ha fet balanç de l'any, que tancarà amb els segons resultats més bons de la seva història (148,1 milions d'euros) i amb la mirada posada en nous mercats i amb una atenció especial per a Cuba.

En el pla empresarial destaca sobretot l'aposta confirmada d'Amazon per Catalunya. La firma construirà un nou magatzem de 80.000 metres quadrats al Prat que donarà feina a dues mil persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.