Opinió

TTIP: una oportunitat única i un any decisiu

El TTIP és una oportunitat única. És una oportunitat per a Europa perquè permetrà a les nostres empreses obrir nous mercats i crear feina

En les últimes dècades la Unió Europea ha negociat i aprovat més de cinquanta acords de comerç amb països d'arreu del món. Mai com ara, però, una negociació comercial no havia generat tant d'interès com el que suscita aquesta sigla: TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership, Acord Transatlàntic de Comerç i Inversió), és a dir, l'acord de comerç que la UE està negociant amb els Estats Units. És lògic que sigui així perquè aquest és l'acord de comerç més ambiciós que mai s'ha negociat i vincularà les dues principals economies del planeta.

La implicació en el debat sobre el TTIP de ciutadans, empreses, entitats civils i organitzacions de tot Europa ens està permetent recollir suggeriments per millorar les nostres propostes, com ha estat el cas del nou sistema de tribunals d'inversió. Alhora, la mobilització ciutadana ens confirma la necessitat d'oferir el màxim d'informació possible de forma transparent i ser molt clars a l'hora d'explicar què és el que pretenem amb aquest acord. És per això que hem fet públic el mandat de negociació que la Comissió ha rebut dels estats membres i és per això que es poden consultar a internet les propostes jurídiques que presentem a cada tanda de negociació. La quantitat d'informació que hem publicat no té precedent en cap negociació comercial. El TTIP no és un acord qualsevol i, per tant, no ha de negociar-se ni explicar-se com un acord més.

A diferència d'altres acords comercials, el TTIP no només pretén suprimir aranzels, sinó que vol anar més enllà i eliminar els obstacles normatius que obliguen a duplicar tràmits burocràtics i generen despeses innecessàries a les empreses i als governs a banda i banda de l'Atlàntic. És per això que diem que les més beneficiades d'aquest acord seran les pimes, perquè és aquesta mena d'obstacles el que sovint els impedeix accedir a nous mercats. Ara bé, en cap cas aquesta simplificació no suposarà renunciar a les nostres estrictes normatives sobre protecció de la salut i preservació del medi ambient. Això ha quedat ben clar en el mandat que la Comissió ha rebut dels estats membres, que és la nostra guia bàsica per a la negociació i que diu literalment que “l'acord ha de reconèixer que les parts no encoratjaran el comerç o la inversió estrangera directa mitjançant una relaxació de la legislació i de les normes internes en matèria de medi ambient, treball o salut i seguretat en el treball, de les normes laborals bàsiques o de les polítiques o la legislació destinades a protegir i promoure la diversitat cultural” (directrius de negociació relatives a l'Acord Transatlàntic de Comerç i Inversió entre la Unió Europea i els Estats Units d'Amèrica.)

El TTIP és una oportunitat única. És una oportunitat per a Europa perquè permetrà a les nostres empreses obrir nous mercats i perquè crearà llocs de treball en un sector, el comerç internacional, que genera ocupació altament qualificada. També és una oportunitat per a Catalunya, que destina al mercat americà més del 10% de les exportacions fora de la UE i té un gran potencial en alguns dels sectors que més es beneficiarien de l'acord, com ara l'automobilístic, el farmacèutic, el tèxtil i l'alimentari.

I és alhora una oportunitat per exportar els valors europeus en matèria de protecció social i ambiental. El comerç en general, i el TTIP en particular, poden contribuir a oferir solucions globals a problemes com ara els relacionats amb el medi ambient o amb la dignitat en el lloc de treball.

L'any que encetem serà decisiu per a aquesta negociació i em comprometo a aprofitar-lo al màxim perquè el TTIP deixi de ser una oportunitat i esdevingui una realitat que ens beneficiï a tots plegats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.