Empreses

Mesura a escala nanomètrica

Sensofar, fabricant d'equips de metrologia òptica, amplia les seves instal·lacions i preveu créixer enguany un 20%

La companyia ha dipositat moltes esperances en la seva línia mèdica

Sensofar, dissenyador i fabricant d'equips de metrologia òptica (perfilòmetres òptics), s'acara als anys a venir amb perspectives de creixement, amb el projecte d'ampliar la fàbrica, de 850 m² a 1.500 m², amb una inversió de 600.000 euros i la previsió que el negoci creixerà enguany un 20%, des dels 9 milions d'euros que es van facturar l'any passat.

Sensofar, que des del moment de la seva fundació (2001) s'ha abocat als mercats globals, fins al punt que el 95% del negoci es materialitza més enllà de les nostres fronteres, ha sabut desenvolupar al llarg dels anys “un rang d'aplicacions prou ampli”, com diu el seu director general, Marc Canales. Les eines dissenyades per Sensofar mesuren en 3D, mitjançant les propietats de la llum, a l'escala més petita imaginable (micres, nanòmetres), la qualitat dels materials amb què s'ha elaborat tota mena de productes: localitzen defectes en discos durs per prevenir problemes d'emmagatzematge d'informació; ajuden a esbrinar quins hàbits alimentaris tenien els nostres ancestres prehistòrics amb l'anàlisi de les restes de la seva dentadura; examinen en profunditat les bales dels casos que tracten els forenses de la policia...

El ventall de la metrologia òptica, en aquests temps en què tot tendeix a la miniaturització, pot ser molt ampli, i hi podríem afegir altres àmbits, com la indústria de semiconductors, les plaques fotovoltaiques, l'automoció, la fabricació de mòbils o el sector mèdic, que actualment és objecte d'una cura especial per part de l'empresa, que ha dipositat bona part de les esperances de creixement en aquesta divisió. “El camp de dispositius mèdics suposa tota una altra divisió, fins al punt que s'ha constituït una societat a part. El nostre equip de mesura de la qualitat dels stents -cànules de vegades biodegradables que es fan servir per obrir venes obstruïdes- coronaris i cerebrals pot tenir un gran recorregut: l'any passat es van col·locar 25 milions de stents, que s'han de mesurar, i si es fa manualment, es planteja un problema de traçabilitat, costos i rebuig, ja que en manual quan hi ha qualsevol dubte, es rebutja.” L'equip de Sensofar permet facilitar les tasques d'inspecció, amb una fiabilitat màxima que minimitza el rebuig. La línia mèdica ofereix moltes possibilitats, així que Sensofar ja està preparant per al futur immediat equips d'inspecció per a altres dispositius mèdics. El 2016, any del quinzè aniversari de la companyia, Sensofar té al mercat cinc productes de metrologia òptica, quan habitualment en tenia un o dos.

Sensofar basa la seva singularitat al mercat en la seva aportació tecnològica -les seves eines combinen les tecnologies confocal, interferomètrica, de variació de focus i d'espectrometria espectroscòpica- i en la seva flexibilitat: “Alguns clients vénen i adquireixen l'equip que millor s'adiu al seu producte i d'altres el que fan es plantejar-nos reptes tecnològics, que precisament ens ajuden a avançar en la recerca”, com diu Marc Canales.

Sensofar va néixer el 2001 com una spin off del CD6, el Centre de Desenvolupament de Sensors, Instrumentació i Sistemes de la UPC.

Competir amb els grans

Des de la seva grandària de pime, Sensofar no competeix amb empreses de les seves dimensions en un mercat tan atomitzat com el de la metrologia, sinó que es disputa el mercat amb grans gegants transnacionals de l'òptica, com ara la japonesa Olympus o l'alemanya Carl Zeiss. La seva estratègia comercial té dos pilars: d'una banda, dissenyar equips per a altres marques, com passa amb el cas de Leica, i de l'altra, vendre a través d'una xarxa de distribució internacional. Ara mateix, Sensofar disposa de filials a Xina, Japó i els EUA, i distribuïdors arreu. Xina és el mercat principal en les vendes de Sensofar, seguit pels EUA i els diversos mercats de la UE. Fins al dia d'avui, l'empresa ha venut unes 600 unitats.

Què menjava un homínid

A Atapuerca, un equip de Sensofar permet mesurar el desgast de les dents dels homínids, sense alterar la peça.

Afinar la tasca en balística

La metrologia òptica ajuda a aconseguir la fiabilitat màxima en l'anàlisi de, per exemple, bales. Policies d'arreu fan servir aquests equips.

L'electrònica més menuda

Cal mesurar en 3D les estructures de microprocessadors i microxips per garantir-ne la qualitat.

Rendiment fotovoltaic

La metrologia òptica dóna fe que les cèl·lules fotovoltaiques poden assolir grans rendiments, del 20,5%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Mesura a escala nanomètrica

Publicat a