Empreses

Chocolat Factory deixa enrere la crisi i ja comença a obrir nous establiments

L'empresa vallesana acaba aquest any el pla de viabilitat i preveu tornar als beneficis el 2017. Enguany la firma inaugurarà 4 botigues

La facturació entre Nadal i Pasqua suposa un 40% de les vendes anuals

L'empresa catalana Chocolat Factory, dedicada a l'elaboració artesanal de bombons i altres productes de la xocolata, acaba enguany el pla de viabilitat que es va iniciar el 2011 i ja pensa en l'obtenció de beneficis a final d'any o bé el 2017. Amb una facturació de 4,5 milions d'euros, la firma de Sant Cugat del Vallès comença aquest exercici amb els deures fets per dur a terme l'obertura de nous establiments propis i noves inversions.

La delicada situació a què va arribar la firma vallesana fa cinc anys cal buscar-la, segons fonts de l'empresa, en “l'exagerada expansió que va fer en els anys de bonança econòmica”. Per això, el 2011 l'empresa es va trobar amb un endeutament de 4 milions d'euros amb una situació “límit i perillosa” per a la continuïtat de l'empresa. En aquell moment, davant de l'urgència de la situació empresarial “es va aprovar un pla de viabilitat que acaba enguany, es va afrontar una ampliació de capital i una reestructuració”, explica Vladimir Fileski, el director general de Chocolat Factory. El nou responsable de l'empresa, que fa un any que està en el càrrec i que té per objectiu la seva reactivació, afegeix que aquest exercici “encara es preveu que hi hagi alguna pèrdua, però la previsió és que el 2017 ja arribin els beneficis”. A més, la firma de dolços també preveu eixugar els pròxims mesos les xifres d'endeutament.

Amb tot aquest procés es van tancar diversos establiments poc rendibles. Ara, però, es veu el futur diferent. “A l'empresa ja concretem inversions i ja tenim noves obertures de botigues”, assegura Vladimir Fileski, d'origen macedoni i que resideix a Catalunya des de fa set anys. També es parla d'augmentar la facturació més d'un 2%.

Actualment l'empresa, amb 85 treballadors, té 14 establiments propis, més de la meitat a Catalunya, i 13 franquícies. La previsió per a enguany és l'obertura de quatre centres més. Dos serien a Catalunya i els altres dos podrien ubicar-se a Madrid. “També estem analitzant poder ser presents a Girona, Tarragona i Lleida”, diuen fonts de l'empresa. De fet, la majoria de botigues estan ubicades en grans ciutats, bàsicament Barcelona i Madrid, i també als aeroports d'aquestes dues capitals.

Chocolat Factory compra la base de la xocolata a l'empresa belga Callebaut, que és d'alta qualitat. A l'obrador de Sant Cugat es fan més de 300 referències elaborades de forma artesanal per enviar-les als 27 establiments. La resta d'ingredients són bàsicament catalans.

Curiosament, el 40% de la facturació correspon al Nadal i Pasqua. “A Catalunya i al País Valencià gràcies a la tradició de les mones les vendes es disparen.”

Darrerament s'ha posat en marxa una web per poder vendre a través de la xarxa. De fet, hi ha poques referències perquè la mercaderia òbviament és delicada. L'import mínim de la comanda són 30 euros. “A Alemanya ha tingut bona acceptació”, diu Fileski.

L'orígen de l'empresa cal buscar-lo al 1997, quan es va posar en marxa una bomboneria a Sant Cugat del Vallès. Ara l'obrador on s'elaboren de forma artesana els bombons, mones i derivats de xocolata continua sent a la mateixa població vallesana.
Facturació
4,5 M€
Treballadors
85
Any de fundació
1997
millora tecnològica

Tornen les inversions

Chocolat Factory ja no parla només de crisi. El 2016 ha començat molt positiu. A finals de l'any passat es va decidir dur a terme una inversió potent. Ara fa un mes es va acabar la instal·lació d'un túnel de fred. Aquesta instal·lació ha suposat una inversió de 200.000 euros. “En dos anys estarà amortitzada”, diu Vladimir Fileski. A part de guanyar en qualitat, la principal conseqüència d'aquesta infraestructura també ajuda molt en l'organització de les feines i els processos d'elaboració en l'obrador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.