Gran angular

Un ‘palau' per als emprenedors

En un mes l'edifici de Palau de Mar a Barcelona obrirà les seves portes per convertir-se en un ‘hub' d'emprenedors i acollirà un centenar d'‘start-up' tecnològiques

Els impulsors busquen patrocinadors
per al projecte

És sens dubte un dels projectes més ambiciosos del Barcelona Tech City, el clúster creat ara fa dos anys per aplegar tota l'activitat en els sectors tech i digital a la capital catalana, una de les àrees econòmiques que està generant més noves empreses. En poc més d'un mes està previst obrir les portes del que ha de ser el vaixell insígnia d'aquest potent sector. Un espai físic, l'edifici del Palau de Mar de Barcelona, per ubicar-hi tota l'activitat empresarial del sector.

L'objectiu, explica el fundador de Letsbonus, Wallapop i Antai i un dels impulsors del clúster, Miguel Vicente, “és que Barcelona tingui una icona física per a aquest moviment”. Una icona que disposarà de 10.000 metres quadrats que acolliran més d'un centenar d'empreses, majoritàriament start-up, del sector, a més d'incubadores, acceleradores i fons especialitzats. En total es preveu que l'edifici aculli un miler de treballadors. “Serà un punt clau de trobada, un lloc on tots els inversors nacionals i internacionals podran tenir a l'abast tots els projectes que s'estan movent en el sector”.

L'objectiu també és oferir espais comuns de treball i “facilitar el contacte entre els diferents actors del sector”, explica Vicente. El Palau de Mar es convertirà així en un referent similar a The Factory a Berlín, un dels principals hubs emprenedors a Europa.

El llistat de les empreses que s'hi traslladaran ja està tancat i ara els impulsors d'aquest projecte negocien acords amb possibles patrocinadors perquè, com destaca Vicente, “el que ens diferencia d'iniciatives com The Factory és que aquí ha sorgit tot del sector privat, no hem tingut cap subvenció pública”. La idea és tancar acords amb companyies internacionals “que puguin tenir el seu propi espai a l'edifici per a posar-hi els seus showrooms, per exemple”, explica Vicente.

El projecte del Palau de Mar arriba en un moment especialment dolç per a l'emprenedoria digital a Barcelona.

En els darrers anys la capital catalana ha guanyat pes al sud d'Europa com a punt de referència per a la captació de talent per la confluència d'una sèrie de factors que, en paraules de Vicente, han generat “un cercle virtuós molt potent”. Un cercle que beu en part de l'èxit de projectes consolidats que s'han fet globals des de la capital catalana, com ara el grup ItNet (Carlos Blanco) o el grup Inspirit (Dídac Lee).

Per a Vicente el que ha canviat els darrers anys és que els projectes nascuts aquí tenen “capacitat per captar inversors internacionals”. L'aposta que han fet gegants internacionals del comerç en línia com Amazon amb el nou centre logístic al Prat del Llobregat o la japonesa Rakuten són també un símptoma, explica Vicente, d'aquest posicionament de Barcelona al mapa mundial del sector tech i digital.

Ara bé, aquest emprenedor d'èxit té clar que a pesar del bon moment “no ens podem adormir, perquè ens falta millorar alguns aspectes clau”. Entre aquests Vicente destaca la manca de connexió entre universitats i empreses, “això és el que més ens diferencia amb l'ecosistema que hi ha al Silicon Valley”.

A més, falten, segons explica el fundador de Letsbonus, incentius fiscals que millorin els volums d'inversió per part dels inversors privats, així com el tractament de les opcions sobre accions, “perquè no podem competir pel que fa a preus amb altres ciutats i amb les grans multinacionals, i aquest és un element que ens podria permetre guanyar competitivitat, però ara no té un tractament fiscal gaire atractiu”.

El clúster també treballa per generar un altre gran esdeveniment a Barcelona el mes de setembre “que permeti recollir tota la feina del Congrés Mundial de Mòbils sense haver d'esperar a l'any següent, hem d'aprofitar-ho més”, diu Vicente.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.