Gran angular

Ampans, generadors de futur

Una fundació dedicada a la inserció laboral de persones amb discapacitat

Hi ha 100.000 discapacitats que podrien treballar i no ho poden fer

La història d'Ampans està lligada a la que ha tingut el tracte social a les persones amb discapacitat intel·lectual. Fa menys de mig segle, encara es tancaven a casa perquè ningú les veiés, però la persistència dels pares, la tasca d'organitzacions com Ampans i la consciència de les administracions no només ha permès incorporar aquest col·lectiu en la societat sinó també en el mercat laboral.

Ampans va néixer fa cinquanta anys per l'empenta d'un grup de pares del Bages que volien millorar la qualitat d'educació i assistència dels seus fills amb discapacitat intel·lectual. Avui és una fundació dedicada a la inserció laboral de persones amb malaltia mental, però també per promoure l'educació, la qualitat de vida mitjançant centres, serveis, programes i suports. No és l'única a Catalunya, però sí que s'ha convertit en un referent pel seu sistema de gestió i per l'aposta per la innovació. “Tenim un compromís amb aquest territori”, explica el director general, Toni Espinal, alma mater de l'organització.

La seva manera de comprometre's ha estat mitjançant la creació d'empreses pròpies que donen feina a més de tres-centes persones amb discapacitat, com el Garden Ampans, una empresa de neteja, de manipulats, d'arts gràfiques, de recollida selectiva i el reconegut restaurant Canonge, a Manresa. Recentment n'han incorporat més, com les marques pròpies: Formatges Muntanyola i els Vins Urpina.

Però la fundació no només emprèn per generar feina sinó que, a més, cerca acords amb empreses del territori perquè les persones discapacitades hi puguin treballar, mitjançant un acompanyament més llarg. “Les nostres activitats són necessàries perquè el mercat laboral no absorbeix aquest col·lectiu”, explica el director general. De fet, es calcula que hi ha més de 100.000 discapacitats a Catalunya que podrien treballar i no ho poden fer, tenen un atur de més del 60%.Avui per avui la fundació no només dóna feina a 300 persones amb discapacitat i n'integra 100 al mercat ordinari sinó que, a més, té una plantilla de 700 persones i n'atén 1.700. S'ha convertit en la clau de volta per a una societat més inclusiva. Però a més de fer-ho possible, ho fa amb excel·lència. De fet, és una de les 65 organitzacions que té la certificació EFQM amb la seva qualificació màxima.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.