Borsa

Inversions amb cinturó de seguretat

Els analistes recomanen mantenir la calma en episodis de volatilitat, però també recomanen revisar si la cartera és adequada al perfil de l'inversor.

Els moments d'estrès són un bon termòmetre per saber si el nivell de risc de la nostra cartera està ajustada al nostre perfil. Si els vaivens ens treuen la son, potser ens hem de replantejar l'estratègia
L'ordre de prou pèrdues ajuda a acotar la pèrdua màxima que es pot assumir

Sembla que durant els últims mesos l'actualitat no dóna treva als mercats. Més que mesos, podríem parlar gairebé d'un any. Va ser a l'estiu del 2015 quan els dubtes al voltant de l'economia xinesa, immersa en un canvi estructural, arrossegaven les borses mundials a episodis d'una gran volatilitat. Amb el pas del temps, a aquests dubtes, s'hi afegien altres circumstàncies: la caiguda del preu del petroli i altres matèries primeres, la incertesa sobre quan els bancs centrals faran passos enrere en la política monetària tan acomodatícia que ha caracteritzat els darrers anys -sembla que la Reserva Federal dels EUA farà el primer pas-, la inestabilitat geopolítica a determinades zones sensibles, dubtes sobre la solidesa dels bancs, sobretot dels europeus… I, per si el còctel no tenia prou ingredients, a final de juny, el referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la UE va donar la victòria als partidaris de sortir-ne.

El resultat de tot plegat han estat mesos d'inestabilitat i molta volatilitat als mercats borsaris.

I davant d'aquest panorama, què ha de fer l'inversor? En una situació de molta volatilitat i, a més, mantinguda, els analistes asseguren que encara és més important que se segueixin les que alguns consideren “regles d'or” a l'hora d'invertir. Victoria Torre, analista de Self Bank, recorda que a l'hora de conformar una cartera s'ha de buscar la diversificació, una distribució correcta d'actius en funció del perfil i una adequació amb l'horitzó temporal. Segons diu, davant un episodi de volatilitat l'inversor s'ha de preguntar si la seva cartera segueix aquestes regles. Si la resposta és afirmativa, afegeix, “la recomanació és mantenir la calma”.

Saber estar

. En aquest sentit, Torre assegura que, en el Self Bank, aconsellen als seus clients que respectin el pla d'inversió que s'havien marcat. “La clau, en molts casos, és ser coherent amb el nostre horitzó d'inversió i el nostre perfil, no deixar-nos emportar pel pànic i no entrar i sortir del mercat”, afirma. “Molts cops el que s'ha de fer és saber estar en els mercats”, diu Torre, que deixa clar, no obstant això que, per poder actuar així, s'ha de tenir una cartera “ben muntada, per fonamentals” i verificar que “les anades i tornades del mercat no afecten el negoci real de les companyies en què estem invertint”. “Si hem seleccionat bones empreses i ben gestionades, és possible que no siguin capaces d'escapar de l'escenari baixista, però és més probable que surtin reforçades quan el temporal escampi.”

En canvi, si l'inversor revisa la seva cartera i s'adona que no està diversificada o no s'adequa al seu perfil o horitzó temporal, Torre considera que és un bon moment per replantejar-la. “Els moments d'estrès també són un bon termòmetre per saber si el nivell de risc de la nostra cartera està ajustada al nostre perfil. Si les pèrdues o vaivens de la nostra inversió ens treuen la son, possiblement hem de replantejar-nos canviar d'estratègia.” L'analista aposta perquè els inversors “que vulguin dormir tranquils” triïn empreses de consum defensiu, el comportament de les quals no depèn tant de les incerteses polítiques o econòmiques, i posa com a exemples el sector de la salut o les utilities.

En una sentit semblant, Toni Cárdenas, gestor de renda variable a Caixa d'Enginyers, recomana als inversors que, en moments de molta volatilitat als mercats, seleccionin companyies de sectors no cíclics i amb menys exposició al cicle econòmic -alimentació, salut, consum no cíclic o utilities-. Dintre d'aquests sectors, continua, s'han de buscar empreses amb determinades característiques financeres que esdevenen punts forts en moments d'incertesa. Es refereix al fet que les empreses siguin líders en el seu sector i tinguin un bon posicionament de marca, tinguin vendes sòlides així com visibilitat del negoci, i unes elevades generació de caixa i posició de caixa.

Cárdenas també aconsella invertir a companyies amb molta capitalització borsària o blue chips. Argumenta que, quan hi ha molta volatilitat als mercats, les empreses de petita i mitjana capitalització “pateixen més la manca de liquiditat”, cosa que fa que les variacions i la volatilitat siguin més importants.

Tallar les pèrdues.

Tant Cárdenas com Torre assenyalen un instrument que pot ser útil als inversors en aquestes circumstàncies. Es tracta de l'ordre de prou pèrdues, és a dir, el fet de fixar un preu mínim al qual mantenir la inversió. Si es rebaixa, es generarà una ordre de venda automàtica. Així, s'acota la pèrdua màxima que pot assumir un inversor. “És molt important saber gestionar el risc i tallar les pèrdues si és necessari”, conclou el gestor de Caixa d'Enginyers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.