Opinió

Canvi social o fiscal

Els impostos locals i municipals s’hauran de pagar al lloc on la societat tingui l’activitat, i en alguns casos, on la societat tingui el seu domicili fiscal

La tensió que està vivint Catalunya està provocant que petites i grans empreses s’estiguin plantejant el canvi de la seva seu d’activitat fora de Catalunya. Algunes ja han reaccionat. Però quines conseqüències té i què significa un canvi de domicili de la seu social? Ara mateix el que estan fent les empreses catalanes és un canvi del seu domicili social, és a dir, modificar la seva seu de direcció i administració per garantir la seva estabilitat econòmica, dels seus clients també, sobretot en el cas dels bancs, ja que si oficialment la ubicació de l’empresa es troba en un altre punt d’Espanya s’asseguren que estaran sota les mateixes lleis espanyoles, de la UE, i amb el respatller del Banc d’Espanya, i del Banc Central Europeu en el cas d’una hipotètica independència. Per a això també hauran de modificar el seu domicili fiscal, és a dir, el lloc de localització de l’obligat tributari en les seves relacions amb l’administració tributària en concordança amb la seva seu d’activitat. El que diu la llei general tributària és que el domicili fiscal de les empreses serà el mateix que el domicili social, però sempre que hi estigui efectivament centralitzada la seva gestió administrativa i l’adreça dels seus negocis. En un altre cas, s’atendrà al lloc en el qual es dugui a terme aquesta gestió o adreça. I quan no pugui determinar-se el lloc del domicili fiscal d’acord amb els criteris anteriors, prevaldrà aquell on radiqui el major valor de l’immobilitzat.

I referent als impostos, com afectarà el canvi de domicili fiscal les empreses? Els impostos locals i municipals s’hauran de pagar en qualsevol lloc on la societat desenvolupi l’activitat i en alguns casos, on la societat tingui el seu domicili fiscal. Per exemple, un hotel situat a Barcelona, però amb el seu domicili fiscal a Saragossa, pagarà els seus impostos locals i autonòmics a Barcelona, que és on està situat l’hotel, amb independència del seu domicili fiscal. Altres impostos com l’impost de societats i l’IVA es paguen a nivell estatal, és a dir, el pagament d’impostos es farà a l’Estat espanyol, amb independència d’on se situï el domicili fiscal dins d’Espanya, excloent el País Basc i Navarra, que tenen el seu propi règim fiscal foral. Per tant, des d’un punt de vista fiscal, el canvi de domicili només afectarà les relacions amb l’administració, és a dir, en cas de notificacions, comprovacions, el lloc per relacionar-se amb l’administració serà on es tingui el domicili fiscal en el cas d’impostos estatals. El canvi de domicili s’està produint per la inestabilitat política que s’està vivint. El règim tributari ara mateix serà el mateix en un lloc o en un altre, només podria afectar els impostos locals i autonòmics en alguns casos. En una hipotètica independència de Catalunya, sí que afectarà, ja que les societats que tinguin el seu domicili a la resta d’Espanya continuaran sota les normes espanyoles i de la UE, continuaran aplicant els convenis per evitar la doble imposició…; en cas contrari, s’aplicaran les pròpies lleis de l’hipotètic nou estat no emparades per la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.