Regulació ‘fintech’
Aquest setembre va fer deu anys de la fallida de Lehman Brothers. Tot i que es poden fer moltes lectures sobre el tema, des del punt de vista jurídic cal reflexionar sobre la importància d’una adient regulació i supervisió del sector financer, a causa dels riscos que es poden derivar per a l’economia real.
Actualment, és el sector tecnològic enfocat a les finances -fintech- el que està requerint més esforç per part de les institucions reguladores europees. Aquest sector pot abastar àmbits tan heterogenis com el blockchain, el crowdfunding, el crowdlending, la digitalització bancària, les finances basades en el big data i la intel·ligència artificial, etc., raó per la qual la mateixa Comissió Europea ha inclòs la seva regulació com una prioritat en l’agenda política i ha fet públic el FinTech Action Plan.
En l’àmbit estatal, també hi ha hagut moviments reguladors. Recentment, s’ha publicat l’avantprojecte de llei de mesures per a la transformació digital del sistema financer, que pretén instaurar un “espai controlat de proves” (Sandbox) per tal d’obrir espai a innovacions financeres de base tecnològica estretament supervisades per les autoritats competents. D’aquesta manera, l’aprovació definitiva d’aquesta norma permetria la implementació de nous models de negoci que, amb el marc normatiu actual, no poden ser realitzats en territori espanyol sense assumir una clara falta de seguretat jurídica.
Aquest és el cas, per exemple, de les anomenades ICO (Inicial Coin Offerings), que permetrien a moltes start-ups i pimes accedir a una nova via de finançament mitjançant l’emissió del seu propi token o criptomoneda. De fet, la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV), autoritat encarregada de supervisar el mercat de valors, està treballant en un marc normatiu respecte a la consideració d’aquests criptoactius i la possibilitat d’autoritzar una ICO en territori espanyol, després d’haver publicat durant aquest any diversos criteris i consideracions relacionats amb la matèria.
En qualsevol cas, cal esperar que l’avenç de les noves tecnologies enfocades al sector financer arribin de bracet de nous tipus de regulacions. L’evolució del sector fintech obre la porta a la creació de nous models de negoci i vies de finançament empresarial, que, de ben segur, afectaran tant start-ups com empreses ja consolidades.