Els EUA formalitzen l’adeu a l’Acord de París
És l’únic país que es retira d’un pacte que considera “terrible”, malgrat que la crisi climàtica serà clau en les eleccions del 2020
Científics de 153 països alerten que és “més ràpida i severa” i “amenaça la humanitat”
La Casa Blanca no va esperar ni un minut més del necessari per convertir-se en l’únic país del món a sortir de l’Acord del Clima de París. La normativa explicitava que cap signant del pacte podia retirar-se’n abans de tres anys de l’entrada en vigència, i la matinada d’ahir es complia exactament aquest termini. Just en aquell moment, el Departament d’Estat dels EUA anunciava al món que havia presentat la documentació requerida per formalitzar un adeu esperat.
Feia temps que havia anunciat que el pacte –“terrible” en paraules del president Donald Trump– no servia per als EUA, ja que era una trava per als seus interessos econòmics. “És una imposició injusta per als treballadors, les empreses i els contribuents nord-americans”, va dir el secretari d’Estat, Mike Pompeo, en un comunicat.
Els EUA, el segon país més contaminant del món, es quedarà sol en el rebuig a l’acord. Trump ha assegurat que les dades científiques són una “invenció” i va col·locar al capdavant de l’Agència de Protecció Ambiental primer un negacionista climàtic, qui després d’una sèrie d’escàndols va ser substituït per un lobbista de la indústria del carbó. La Washington de Trump ha estat absent de la majoria de les cimeres mundials sobre la crisi climàtica. Tot i això, Pompeo afirma que “en els debats internacionals sobre el clima continuarem oferint un model realista i pragmàtic” de resposta a la crisi.
La retirada dels EUA feia témer un efecte dominó que, de moment, no s’ha produït. Caldrà veure l’efecte a la Xina i l’Índia, grans contaminadors globals i que, en ser considerats en desenvolupament, no tenen l’obligació formal d’aturar les emissions a un nivell tan dràstic. Tot i que l’acord no era vinculant, la presència i el compromís dels EUA havia de servir d’exemple i pressió per aconseguir les fites marcades. La comunitat internacional continua compromesa amb el text acordat. La Unió Europea va “lamentar” la decisió nord-americana, però seguirà “lluitant contra el canvi climàtic global”. Alemanya va recordar que “la resta del món està unida en la protecció climàtica”, destacant que fins i tot Rússia ha signat recentment el pacte.
L’adeu no serà efectiu fins d’aquí a un any, que casualment coincideix amb una data molt concreta: l’endemà de les eleccions presidencials nord-americanes del 2020. El canvi climàtic serà un dels eixos centrals de la campanya electoral. Sense excepció, tots els aspirants demòcrates han promès que si guanyen les eleccions, una de les primeres accions dela nova administració serà tornar a l’Acord de París tan aviat com sigui possible.
LA FRASE
LA XIFRA
“Un patiment indescriptible”
La comunitat científica continua enviant senyals d’alerta sobre la crisi climàtica. Ahir, coincidint amb el 40è aniversari de la primera cimera climàtica de la història a Ginebra, més d’11.000 científics de 153 països van signar una declaració en què amenacen que el món s’aboca a un “patiment indescriptible” si no hi ha canvis a gran escala. “Estem fallant enormement en com ens adrecem a aquesta urgència”, resumeix la declaració, publicada a la revista BioScience. Els autors adverteixen que la crisi climàtica “s’està accelerant més de pressa i és més severa del que molts científics van preveure” i amenaça no només els ecosistemes sinó també “el destí de la humanitat”. Per mitigar-ne els efectes caldrien “transformacions” radicals i interrelacionades. Com ara l’abandonament dels combustibles fòssils, la fi de la desforestació, la reducció del consum de carn o el fre al creixement de la població.
“Creiem que les perspectives serien fantàstiques si els polítics i la resta de la humanitat responguessin ràpidament a la nostra alerta i declaració d’emergència climàtica, i actuessin per perllongar la vida al planeta Terra, la nostra única llar”, conclouen, amb un bri d’esperança.