Gran angular

Xina només creixerà un 4% durant el 2020

La pandèmia alentirà l’economia del gegant asiàtic, que amb prou feines assolirà una taxa de creixement del 4%, segons les estimacions de Coface

L’activitat econòmica de Xina es podria desaccelerar més ràpid del que s’esperava enguany, amb la qual cosa la taxa de creixement amb prou feines arribaria al 4%, segons les previsions de Coface, molt per sota de les previsions del govern xinès.

Les previsions oficials, que descompten el xoc de la pandèmia del COVID-19, encara consideren possible assolir una taxa de creixement del 5,6%, un nivell que el govern xinès considera “moderadament pròsper.” Segons un informe de Coface, companyia de crèdit comercial, la propagació del COVID-19 arreu del món, especialment als mercats clau per a la Xina, com són Europa i Amèrica del Nord, que suposen el 30% de les seves exportacions, arrossegaran l’economia de Xina el 2021. Coface recorda que en els darrers mesos, Xina també s’ha enfrontat a altres obstacles, com ara les conseqüències de la guerra comercial amb els Estats Units, així com a factors estructurals i la seva situació demogràfica, amb un 15% de la població per damunt dels 65 anys.

Amb tot, les autoritats xines han pres mesures per compensar l’impacte de la pandèmia a l’economia, i el Banc Popular de Xina, per exemple, ha retallat els tipus d’interès, però, segons Coface, “tot i la flexibilitat addicional que permeten aquestes decisions, Xina haurà de recórrer a una flexibilització monetària i fiscal agressiva, si vol gestionar l’estabilització de la seva economia.”

Tanmateix, com asseguren aquests analistes, “a diferència del 2009, hi ha menys marge de maniobra, atès que les reserves de divises no són suficients per cobrir les sortides, cosa que exerceix una pressió a la baixa sobre el iuan.”

Cal tenir en compte que, en el vessant fiscal, les inversions que es realitzin en infraestructures, destinades a compensar l’impacte de la crisi sanitària, se sumaran a l’endeutament local, i això donarà lloc a “pressions sobre el sector bancari i les corporacions, altament endeutades.”En aquest sentit, els analistes de Coface avancen que hi haurà impagaments de bons i insolvències corporatives, a més a més d’esforços de reestructuració bancària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.