Gran angular

Creixerà el risc geopolític per als exportadors

La pandèmia provocarà que molts projectes sofreixin retards o fins i tot la cancel·lació als mercats emergents

La pandèmia comportarà per al sector exportador l’augment del risc geopolític, amb retards i cancel·lacions de projectes als països emergents, cosa que obligarà les empreses exportadores a anticipar-se.

Segons experts d’AON, consultoria dedicada a la solució de riscos, el COVID-19 va acompanyat d’un augment del risc polític per a les empreses amb presència internacional, especialment per a les companyies amb operacions a regions emergents com ara Àfrica o Llatinoamèrica. Com explica Paula Menéndez, responsable de política de riscos i solucions de crèdit estructurades d’Aon España, “el coronavirus provocarà un augment de la incertesa geopolítica arreu del món i, tot i que als països emergents la pandèmia manté un cert desfasament respecte d’Europa i els EUA, creiem que durant els mesos a venir es produiran aturades i cancel·lacions, impagaments o retards en els terminis d’execucions.” És per això que els experts recomanen les empreses blindar-se davant aquest risc, amb assegurances que inclouen cancel·lacions de contracte, impagaments, retards, execució d’avals, cancel·lació de llicències o violència política.

Una altra recomanació a les empreses és revisar si en els seus contractes hi ha una clàusula que empari l’alteració de les condicions per causes de força major, les quals, com assenyala Alfonso Satrústegui, responsable d’assegurances d’Aon España, “són les que tenen a a veure amb circumstàncies imprevisibles i inevitables, per la qual cosa cap de les dues parts pot actuar.” En funció de si el contracte està basat en la legislació dels països anglosaxons o no, aquesta situació pot tenir més o menys repercussió a l’empresa, donat que la força major l’eximeix de determinats incompliments.

Els experts preveuen que els mercats asseguradors seran més restrictius en els pròxims mesos i es produiran retallades en la capacitat de les línies de caució existents, fins al punt que es podrien cancel·lar algunes que ja han estat concedides. Hom dona per descomptat que veurem sovint la inclusió de clàusules anti-COVID-19 mitjançant les quals les asseguradores evitaran que es puguin executar les fiances amb motiu de les situacions derivades de la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.