Política

Sánchez es reuneix amb els presidents després de les queixes sobre el ritme de la desescalada

Alguns dels territoris que no passaran a la fase I, en part o totalment, s’han mostrat crítics amb la decisió de l’executiu espanyol

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, presideix aquest diumenge al matí una nova reunió per videoconferència amb els presidents de les comunitats i ciutats autònomes, la primera després de la polèmica suscitada en alguns territoris per la decisió de l’executiu de mantenir-los en la fase 0, o de “preparació”, del pla de desescalada.

A la ja habitual roda de premsa que Sánchez ofereix els dissabtes, en la vigília de la cimera telemàtica autonòmica setmanal, el cap del govern espanyol va evitar ahir entrar en polèmiques amb cap president i va subratllar que tots ells trobaran en ell un “aliat” davant del coronavirus.

Les crítiques han arribat sobretot de la Comunitat de Madrid, que havia demanat el pas a la fase I. El vicepresident del govern regional, Ignacio Aguado, ha advertit aquest dissabte que la decisió de l’executiu de Sánchez suposa que molts negocis encara no podran obrir i això aprofundirà encara més la situació crítica que travessen milers d’autònoms, establiments de restauració i petits comerços pel confinament derivat de la pandèmia de coronavirus. Aguado ha considerat, a més, que l’executiu hauria de fer obligatori l’ús de mascaretes a partir d’aquest dilluns.

També han arribat queixes del País Valencià, on 14 dels seus 24 departaments sanitaris es continuaran a la fase 0. La consellera de Sanitat del govern valencià, Ana Barceló, ha manifestat que no comparteix que el territori no passi íntegrament a la fase I.

Des d’Andalusia, el vicepresident del govern regional, Juan Marín, assegura que deixar Granada i Màlaga en la fase 0 suposa “un atac frontal” a la Junta.

Segons ha informat la Moncloa, a més dels detalls de les novetats del pla de desescalada, Sánchez informarà als presidents del fons de reconstrucció de 16.000 milions d’euros i de la firma de l’acord sobre els expedients de regulació temporal d’ocupació entre el govern i els agents socials.

L’acte de signatura de l’acord pels ERTO es farà aquest dilluns a la una del migdia i hi participaran Sánchez, el vicepresident de Drets Socials i Agenda 2030, Pablo Iglesias, la vicepresidenta d’Assumptes Econòmics i per a la Digitalització, Nadia Calviño, i la ministra de Treball, Yolanda Díaz per part del govern espanyol. Per part dels agents socials, hi seran presents el president de la CEOE, Antonio Garamendi, el president de CEPYME, Gerardo Cuerva, el secretari general de CCOO, Unai Sordo, i el secretari general de la UGT, Josep Maria Álvarez, segons ha informat el govern espanyol.

Cogovernança “retòrica”

Catalunya ha vist acceptat en aquest punt la seva proposta per al desconfinament, amb les regions sanitàries com a unitat de referència territorial i el pas a la fase I únicament dels tres territoris en millor situació epidemiològica: les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i l’Alt Pirineu i l’Aran.

No obstant això, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha considerat que la “cogovernança” de la gestió de la pandèmia de la qual parla ara Pedro Sánchez “forma part d’un discurs retòric”. “Jo aquesta cogovernança no l’he vist enlloc. Encara tinc pendent una conversa amb el senyor Sánchez que vaig demanar la setmana passada”, ha lamentat en una entrevista al diari Ara.

Torra ha defensat que “cogovernar vol dir pactar i no dir que sí al que diu Sánchez”. “Vol dir que et reuneixes amb el president, hi ha un ordre del dia, es consensuen i arribes a uns acords i l’endemà els expliques. Això és la cogovernança”, ha explicat.

Aquesta, però, no és la situació que s’ha trobat la Generalitat: “Aquí, d’un dia per l’altre, ens vam adonar que hi havia un decret d’alarma que ens treia les competències”.

Segons ell, la cogestió entre el govern espanyol i la Generalitat és “condició sine qua non” per afrontar la situació. A més, ha assegurat que “no és tan difícil” perquè “Alemanya ho ha fet”. “Entre el 155 i l’estat d’alarma, aquest país ha perdut les seves competències en gairebé el 20% de la legislatura”, ha afirmat.

El president ha opinat que Sánchez no es creu “en absolut” l’estat de les autonomies i ha lamentat que el PSOE i Unides Podem busquessin el suport de Cs per prorrogar l’estat d’alarma. “Em sap molt de greu aquesta votació”, ha dit.

Preguntat per les afirmacions de la consellera de Presidència, Meritxell Budó, que va opinar que una Catalunya independent hauria afrontat millor el coronavirus i hauria pres mesures abans, Torra ha dit que amb la independència “s’haurien fet les coses diferents”. “No ho sabem com hauria anat”, ha confessat. En qualsevol cas, ha recordat que el govern català va demanar el confinament estricte abans que la Moncloa el decretés.

Torra ha afegit que “en una Catalunya independent la mascareta per sortir al carrer seria obligatòria”. I és que el president creu que la desescalada i el fet que algunes regions catalanes ja avancin a la fase I demà dilluns no ha de suposar un “relaxament”.

“Veig llums al final del túnel, però m’agrada mantenir aquest discurs de prudència i compromís”, ha asseverat. Per això, ha alertat que no mantenir la prudència pot acabar amb un “segon confinament”. “Dependrà del compromís col·lectiu i no relaxar-nos perquè tot és reversible”, ha conclòs.

Torra ha convocat una roda de premsa a les tres de la tarda per informar de les propostes que ha fet durant la reunió amb Sánchez i la resta de presidents, com la petició d’un ajut econòmic per a les mares i pares que no pugui treballar perquè han de tenir cura dels fills.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.