Economia

PIMEC reclama ajuts directes de 2.800 milions per al sector turístic

Un 23% de les pimes turístiques tancarà i un 56% ajustarà les plantilles pel coronavirus, segons la patronal

PIMEC ha reclamat establir ajuts directes de 2.800 milions d’euros el 2020 i 2021 a petites, mitjanes empreses i autònoms del sector turístic català per “reactivar” la indústria i “adaptar-la a les exigències” derivades de la pandèmia. Així mateix, ha demanat avançar al 15 de juny la reobertura de fronteres, ja que considera que l’1 de juliol és “massa tard”, especialment en comparació amb el comportament d’altres països a Europa, com França o Itàlia. L’objectiu d’aquestes mesures és reduir l’impacte de la crisi en el sector. Segons una enquesta de la patronal, un 23,6% de les pimes del sector s’han plantejat tancar definitivament i un 56,2% ha estudiat ajustar les plantilles amb caràcter permanent pels efectes de la crisi sanitària.

Per revertir les “greus conseqüències” del sector per la crisi del coronavirus, la patronal ha presentat aquest dimarts un manifest amb un conjunt de propostes, secundades per més de trenta organitzacions empresarials del turisme. Entre aquestes mesures, la presidenta de PIMEC Turisme, Isabel Galobardes, ha reclamat ajudes directes a les empreses.

Galobardes ha advertit que els crèdits atorgats suposaran un augment de l’endeutament financer de les companyies en el futur i ha advertit d’una davallada dels ingressos i els marges en els pròxims mesos. Així mateix, ha proposat ajudes directes a les famílies, en forma de bons, per “estimular” el turisme i “reactivar” el consum.

En aquest sentit, la presidenta de PIMEC Turisme ha plantejat reduir l’IVA del sector turístic al 4%. “Entenem que no hi ha reactivació sense consum”, ha assegurat. En matèria d’habitatges de lloguer turístic, la patronal ha proposat permetre als titulars o gestors d’aquests immobles destinar-los al lloguer tradicional de manera provisional durant el període 2020-2021, sense perdre la llicència d’ús turístic un cop s’exhaureixi el termini.

El president de la confederació, Josep González, ha demanat també avançar la reobertura de les fronteres al 15 de juny i ha assegurat que l’1 de juliol és “massa tard” per aspirar a tenir turisme internacional. González ha assegurat que França i Itàlia ja han pres mesures en aquest sentit i ha recordat que, en alguns mercats europeus, les vacances es concentren bàsicament al juliol.

“Hi ha tot un procés que, si no el comencem com a mínim el 15 de juny, entenem que tindrem moltes pèrdues de possibles turistes”, ha advertit González. El president de la patronal ha assegurat que no es pot “confiar” únicament en el turisme local perquè té un impacte “reduït”.

A més, González ha destacat la importància de portar a terme campanyes publicitàries al juny per “despertar l’interès turístic” cap al territori i donar la imatge que la pandèmia “està controlada”. Així mateix, ha reclamat l’obertura “immediata” dels restaurants, ja que molts d’aquests establiments no tenen terrasses i, per tant, no han pogut obrir durant la fase 1.

Segons dades de la patronal, actualment el 70,3% de les empreses no té activitat. Del 29,7% restant, un 19,9% la té a menys de la meitat que el maig de 2019. “El cor del sector està completament parat”, ha assegurat l’economista i gerent de l’àrea institucional de PIMEC, Àngel Hermosilla.

Per altra banda, un 83,3% de les empreses pateix actualment tensions de tresoreria, deu punts menys en comparació amb les dades de principis d’abril. Tot i això, les dades evidencien que “la resposta de la injecció de liquiditat en el sector encara no és total”.

En matèria laboral, la indústria turística representa el 22,2% dels ERTO presentats a Catalunya i el 18,8% dels treballadors afectats. De fet, tres de cada quatre empleats del sector estan immersos en aquest tipus de procediments. De les empreses que han presentat ERTO per força major, un 54,4% no ha desafectat la plantilla mentre que un 79,4% de les pimes del sector tenen previst presentar-ne un per causa objectiva una vegada finalitzat l’estat d’alarma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.