Salut

Més mascareta per posar-hi fre

El creixement continuat de casos, no només al Segrià, fa evident la insuficiència dels mecanismes de control epidemiològic

El govern reacciona proposant l’obligatorietat de dur sempre mascareta i reforçant l’atenció mèdica a Lleida davant el previsible alt increment de casos

La incidència de la Covid-19 augmenta al Segrià, amb almenys 74 afectats més detectats en les últimes 24 hores, però també s’escampa més enllà. En el conjunt de la regió sanitària de Lleida se n’han trobat 83 casos, un 31% del total del país, però el gruix dels nous positius (un 40%) s’ha detectat a Barcelona ciutat. El descontrol dels focus lleidatans, que semblarien també l’origen d’un brot detectat a Ordizia (Guipúscoa), ha fet evident la incapacitat del sistema de rastreig i contenció epidemiològica per contenir l’avanç del virus, que circula de manera comunitària i, en molts casos, asimptomàtica. D’aquí que la Generalitat vulgui que les mascaretes siguin d’ús obligatori en tot moment, fins i tot quan es pugui respectar la distància de seguretat. Es preveu que el Procicat aprovi i detalli avui aquesta proposta i potser n’implementi d’altres per protegir els col·lectius més vulnerables.

El cap d’epidemiologia de l’hospital Clínic i assessor del govern en la contenció de la pandèmia, Antoni Trilla, va haver d’admetre ahir que els brots de coronavirus demostren que “ens hem quedat curts” en el reforç de la vigilància del sistema de salut pública. Per Trilla, que el virus hagi “ultrapassat” el dispositiu de control és degut, en part, a la “falta de recursos”, segons va admetre a Catalunya Ràdio. Per això creu que cal “reforçar, i molt, la vigilància” i remarca que no és una tasca que es pugui fer “a distància”.

Cal recordar que Salut va encarregar aquesta missió a una empresa filial de Ferrovial amb un contracte molt polèmic en un àmbit polític i sanitari. El govern va justificar el seu elevat import (17 milions d’euros) pel fet que si la situació es complicava caldrien una gran quantitat de recursos per empaitar el SARS-CoV-2. A la pràctica, n’ha perdut la pista a la primera corba, però el sistema contractat continua vigent, malgrat que el govern anunciés fa setmanes la voluntat de revertir el contracte i articular un nou sistema de control, que es podria presentar avui a la tarda. L’alcalde d’Alcarràs (Segrià), Manel Ezquerra, també va burxar ahir en la ferida i es va sumar a les veus que els últims dies asseguren que el confinament domiciliari dels positius de coronavirus està fallant perquè, entre altres coses, no hi ha control telefònic.

El comitè tècnic del Procicat aprovarà avui, previsiblement, la petició del govern de considerar obligatori l’ús de mascareta en espais públics i privats en tot moment, encara que sigui possible mantenir la distància de seguretat. Caldrà veure si s’estableixen possibles sancions i excepcions o si se n’haurà de dur fins i tot a la platja.

Transmissió aèria?

Aquesta mesura arriba justament en un moment en què molts científics defensen que el coronavirus es manté en suspensió a l’aire més enllà del que es creia i conviden l’Organització Mundial de la Salut a valorar si, com defensen ells, es pot transmetre per via aèria. Tot i no descartar completament aquesta possibilitat, l’OMS de moment tampoc no l’accepta i manté les mesures de prevenció ja conegudes. “Hi ha noves evidències sobre la possible ruta de transmissió aèria, però no són definitives i es donen en condicions molt específiques, com ara llocs amb molta gent i poc ventilats”, explica Benedetta Allegranzi, de la Unitat Global de Prevenció d’Infeccions de l’OMS.

En qualsevol cas, l’ús de mascareta sí que és una mesura eficaç i cal que la ciutadania en prengui consciència, com remarca el cap de malalties infeccioses de l’hospital del Mar, Juan Pablo Horcajada, de manera molt gràfica: “Si una persona infectada no du mascareta i parla amb una que sí que en porta, podria haver-hi un 70% de possibilitats de contagi. Si qui porta la mascareta és la contagiada i no l’altra, el risc baixa al 5%. I si totes dues ho fan bé, només hi ha un 1% de possibilitats de contagi.” L’obligatorietat de la mascareta, de fet, ja s’havia activat al Segrià des del moment en què es va confinar perimetralment, per bé que la majoria de la població no n’estava al cas.

Ahir es van detectar dos casos positius en casals infantils de Tàrrega (Pla d’Urgell) i Albesa (Noguera) que se segueixen per si esdevenen nous brots. Mentrestant, als hospitals de Lleida hi havia ingressats 68 pacients amb Covid-19, vuit dels quals en estat greu a l’UCI. El cap de la planta de Covid de l’hospital Arnau de Vilanova, José Luis Morales Ruill, demanava “responsabilitat” a la ciutadania per no sobrecarregar de nou el sistema sanitari en un moment en què part del personal està de vacances i recuperant-se del primer embat del virus. El centre ha hagut d’obrir una segona planta per tractar els casos, duplicant els llits disponibles, i es planteja obrir-ne una tercera.

L’augment de casos al Segrià ha dut el sistema d’atenció primària de la ciutat a un moment “d’alta saturació”, segons admet el gerent de l’ICS a Lleida, Ramon Sentís. Els recursos de primària “sempre són justos” i el personal ha hagut de gestionar la realització de proves PCR als CAP, a les residències, on es farà un nou cribratge i als diferents dispositius d’allotjament habilitats a la ciutat, com ara als pavellons de Fira de Lleida.

Reforç sanitari

Amb aquest panorama, el director del CatSalut, Adrià Comella, va anunciar ahir que s’articularà un sistema per reforçar l’atenció sanitària a la zona amb personal que era de vacances o a altres punts del país. A més, també hi haurà derivació de malalts de la zona, preferentment no-Covid, a altres hospitals del país.

LA XIFRA

40.000
persones vulnerables
a la Covid-19 hi ha a la comarca del Segrià, segons els càlculs del director del CatSalut.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.