Ciència

Menys contagis entre nens als casals que en general

Un estudi de Sant Joan de Déu demostra l’efectivitat dels grups petits i estancs i el rentat freqüent de mans

Salut creu que avala el protocol de tornada a l’escola, tot i que la situació no és extrapolable

La taxa de contagi del coronavirus entre els nens que han fet casals aquest estiu ha estat molt inferior a la mitjana de la societat, segons els resultats preliminars d’un estudi de l’hospital Sant Joan de Déu. Seguint més de 1.900 infants i monitors durant cinc setmanes, els investigadors van detectar una taxa de reproducció (Rt) del virus de 0,3, mentre que en les poblacions de l’entorn dels casals es registraven xifres sis cops més grans, entre l’1,7 i el 2. El Departament de Salut considera que aquests resultats són esperançadors de cara al retorn a l’escola, perquè certifiquen la importància del rentat de mans i, d’alguna manera, avalen el protocol que s’ha establert per a la recuperació de l’activitat docent. Els autors de l’estudi indiquen, però, que els resultats no són “directament extrapolables” als entorns escolars, perquè les activitats es van fer majoritàriament a l’aire lliure i en grups de menys de deu infants.

L’estudi forma part del macroprojecte de recerca Kids corona i va controlar 22 casals d’estiu de l’àrea metropolitana de Barcelona. Als infants i monitors se’ls feia un test PCR en saliva gairebé cada dia durant cinc setmanes. A més, també s’han estudiat grups de convivència d’altres casals en què un dels infants o el monitor havien estat contagiats amb el SARS-CoV-2. De les 1.900 persones analitzades, es van identificar 39 positius de Covid-19 (30 infants i 9 monitors), que havien tingut un total de 253 nens i nenes considerats contactes directes. D’aquests, es van detectar 12 contagis. Això representa que la taxa de transmissió va ser del 0,3, una xifra “sis vegades inferior a la taxa de la població general”, segons destacaven ahir els investigadors en la presentació dels resultats.

L’edat no importa

El treball va comprovar també que l’edat no és un factor rellevant en la capacitat de disseminar el virus: els menors de 12 anys van mostrar la mateixa capacitat de transmissió de la malaltia que els que en tenien entre 13 i 17.

“Sabíem que els nens tenen la capacitat d’infectar-se i ara hem vist que tenen la capacitat de transmetre, però si seguim una sèrie d’estratègies probablement la transcendència de l’obertura de les escoles serà poca i les podrem obrir de forma segura, amb unes taxes d’infecció i de transmissió al més baixes possible”, argumenta la doctora Iolanda Jordan, una de les autores de l’estudi.

El cap de pediatria de Sant Joan de Déu, Juanjo Garcia, remarca que el treball en “grups bombolla” –sempre els mateixos components– i el predomini d’activitats a l’aire lliure són factors clau per explicar aquesta baixa transmissió, però per damunt de tot hi sembla haver el rentat de mans. “Hem comprovat que als centres on hi havia rentat de mans cinc cops al dia, la transmissió del virus ha estat gairebé nul·la si ho comparem amb altres casals on no hi havia una neteja tan freqüent”, assenyala Jordan, que demanar “tenir molt en compte” aquesta mesura de cara a l’imminent inici del curs escolar.

LA XIFRA

0,3
és la taxa de reproducció
del virus entre els assistents als casals, mentre que a nivell social variava entre el 1,7 i el 2.

Les PCR amb saliva, eficaces

El monitoratge dels nens es va fer mitjançant proves PCR amb mostres de saliva, una opció que és clarament menys molesta que les PCR nasofaríngies que s’efectuen habitualment, però que s’ha demostrat igualment eficaç per detectar el coronavirus i que pot ser útil quan s’ha de fer la prova de manera repetitiva o a persones amb certes condicions especials. Els investigadors han hagut de treballar de valent durant l’estiu per tenir uns resultats preliminars abans de l’obertura de les escoles, però encara els queda feina. Primer han de validar els resultats amb les proves serològiques que també han fet i després estendran l’estudi als familiars dels nens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.