Política

MARTA MADRENAS

ALCALDESSA DE GIRONA (JXCAT)

“Calia travar confiances abans d’arribar a l’acord”

Assegura que mai va acabar de veure una moció de censura com una “possibilitat real” i demana responsabilitat a tots els grups

Diu que amb el pacte neix un govern “fort i perdurable”

Volem treballar de forma consensuada, parlant moltíssim tots els regidors com un únic equip

El grup de JxCat a Girona, que governava fins ara amb només 9 dels 27 regidors del ple, va arribar abans-d’ahir a un acord de govern amb ERC, i va incorporar així els 4 edils republicans a l’executiu. Continuen, però, sense ser majoria. El pacte ha arribat just quan els grups de Guanyem i el PSC, amb 6 regidors cadascun, més pressionaven ERC per presentar plegats una moció de censura.

Per què l’acord arriba ara i no després de les eleccions?
Aquest acord arriba ara perquè segurament havíem de travar confiances. Necessitàvem conèixer-nos millor, parlar molt més d’objectius, de manera de fer. A més, la crisi de la Covid també ve a canviar moltes coses. Jo diria que el motiu és doble. Per una banda, aquesta crisi tan dura que obliga a fer una política diferent, allunyada del que s’entén per mala política; és a dir, apartada de partits i dirigida a la gent. I, de l’altra, que hem tingut l’oportunitat de conèixer-nos, de veure la forma de treball respectiva i d’agafar-nos confiança.
És el grup de l’oposició amb el qual s’ha sentit més còmoda aquests 15 mesos?
Diria que tot va avançar de mica en mica. Es va començar amb cert distanciament però amb el pas del temps la millora de la confiança ha estat mútua. Ens l’hem anat treballant i guanyant tots dos alhora.
Sumen 13 i no 14 i, per tant, el pacte no té majoria. Continua sent necessari pactar amb l’oposició els punts a aprovar.
Sí, però del que es tracta amb aquest acord és de tenir un govern fort, més potent i perdurable. Una altra cosa és que sempre hem dit, i ara amb aquesta crisi tan brutal encara més, que ha de ser un govern de consensos i d’acords. Per mi la voluntat de treballar els consensos es manté igual d’inalterable des del dia que vaig revalidar l’alcaldia. I confio en la responsabilitat de l’oposició. Crec que pensaran en els gironins i no en sectarismes ideològics. Nosaltres treballarem per aconseguir aquests acords i que tothom se senti molt còmode; aquesta és la voluntat dels dos socis de govern: volem treballar de manera honesta i sincera amb els grups de l’oposició perquè també se sentin còmodes i siguin partícips de la presa de decisions.
Les posicions recents de Guanyem i el PSC, contràries a grans acords amb el govern, com ara en el pressupost, els deixen només la via de Ciutadans?
No, no; potser algú està comprant un relat que jo no faig. És cert que el PSC i Guanyem han estat aplicant la tàctica d’intentar desgastar un adversari polític, dient que el govern estava aturat, quan podem validar tota una sèrie d’actuacions potents que hem endegat i que hem continuat fent, tot i les tres crisis tan greus que ens han afectat. Però jo no crec que ningú tingui la clau de res. La clau de tot el que es faci en aquest ajuntament la té el govern. Una altra cosa és que les portes s’obriran de manera diferent depenent de qui vulgui arremangar-se i treballar amb responsabilitat. Estic segura que tenim punts de trobada amb tothom.
Un dels motius del pacte ha estat desactivar una possible moció de censura?
No, en absolut. La voluntat és tenir un govern fort i estable per revertir els efectes de la crisi. Jo entenia aquelles comunicacions de mocions de censura com una estratègia comunicativa per desgastar el govern, més que no pas com una possibilitat real. No vaig acabar de veure que fos possible. Sí que matemàticament, sumant-ho tot, ho era, però em semblava que quedava massa artificial. No lligaven uns postulats amb els altres.
En què ha hagut de cedir JxCat perquè ERC entrés al govern?
No sento que ni nosaltres ni ells haguem renunciat a res, sinó que hem cercat les coincidències. Jo em sento còmoda amb tot el que hem acordat: prioritzar la sortida de la crisi posant les persones al davant de tot; l’habitatge, amb el treball que s’està fent en el pacte local de l’habitatge; l’educació i la lluita contra la segregació escolar; la seguretat i la lluita contra l’incivisme i les ocupacions conflictives; tot el tema de la neteja i la gestió del dia a dia...
Han anunciat que presentaran un nou pla de govern, entenc que per introduir la nova realitat després de la Covid però entenc que també ERC hi farà les seves aportacions...
Sí, sí, serà molt conjunt. Estem treballant en aquell pla post-Covid proposat per ERC que s’està fent de manera participada. Tots dos estem d’acord en incloure les conclusions d’aquests treballs.
La intenció és que ERC també incideixi en àrees que no són seves o que cadascú se centri en les seves responsabilitats?
No, volem treballar d’una manera molt consensuada i transversal, parlant moltíssim i de forma honesta tots els regidors com un únic equip amb un únic impuls.
Tem que la possible batalla electoral entre JxCat i ERC en l’àmbit català pugui afectar el nou govern de Girona?
Crec que no. Tots dos som conscients que una cosa és la política nacional i una altra, la municipal. La municipal s’aparta més de postulats ideològics, és una administració més propera a la ciutadania que resol problemes concrets de persones concretes. Estic convençuda que sabrem entendre que són dos àmbits diferents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.