Economia

QUIM SUÑER

PRESIDENT DE JARC A LES COMARQUES GIRONINES

“La venda per internet és una sortida més”

No hi ha gaires productors d’oli a la demarcació de Girona, però els que s’hi dediquen han vist com per culpa de la pandèmia han vist un descens de les vendes. Suñer coincideix amb Poch que els productors de cereals han viscut un descens de producció i explica que el míldiu ha afectat considerablement les plantacions de raïm de la demarcació de Girona, sobretot les que es dediquen a la producció ecològica.

Vostè es dedica a la producció d’oli. Com van les vendes?
No gaire bé. Una part important de les vendes són al canal horeca (bars i restaurants) i tant en el període de confinament que aquests establiments han estat tancats com ara amb la falta de turistes a la demarcació, la venda es va tallar en sec. Ara has de vendre al detall i al client de proximitat o fer un pas endavant i vendre per internet, cosa que no havíem fet mai fins ara. O com ara el nou projecte que s’engega des dels parcs naturals.
I aquest projecte en què consisteix?
No te’n puc avançar gaire res perquè tot just s’està muntant, però els parcs naturals del Montgrí, l’Albera o dels Aiguamolls de l’Empordà, entre d’altres, volen engegar el projecte La cistella de proximitat. Consistiria a englobar els productors de finques o de bestiar o també municipis que estan dins els parcs per vendre conjuntament els seus productes i el que és més complicat per al petit empresari, que és fer arribar el producte al consumidor. Això ens anirà molt bé perquè serà una bona sortida per als petits productors.
I el fet d’haver fet el salt tecnològic amb la venda per internet com ha anat?
És una sortida més per al negoci. A part de vendre a la restauració també veníem molt directament al turista. Aquest any hi ha hagut molt poc turista francès i l’alemany i l’anglès que comprava oli gurmet per emportar-se al seu país, aquest estiu el que ha visitat la demarcació ha estat testimonial. Nosaltres però, no hem estat els únics afectats per la pandèmia. Algunes carns com per exemple la de xai, també han patit.
Per què els restaurants van estar tancats?
La gent menja més xai al restaurant que a casa i com que han estat tancats, les vendes a l’inici del confinament van baixar en picat. Això també passa amb la carn de vedella, que es consumeix més en restaurants que a casa. En canvi, el porcí i el pollastre no han patit perquè s’ha venut bé a les carnisseries i són les carns que més es consumeixen a les llars i també perquè les exportacions de carn de porc o d’embotit han continuat funcionant molt bé.
Els cerealistes han patit molt aquest any?
Sí. Sobretot perquè a l’inici de la temporada es preveia molt bona collita i per culpa de les pluges el pes específic de l’ordi era molt baix. I els grans magatzems que son vuit els que compren van posar preus molt baixos, uns preus semblants als de fa vint anys. Hi ha hagut pagesos que no han ni segat perquè amb aquests preus no poden cobrir despeses de producció. En canvi, en el cas del blat i el triticale els preus s’han normalitzat. Es preveia una gran collita, però les llevantades han provocat moltes pèrdues.
Els que també tenen pèrdues són els del raïm?
Pel fong míldiu. Els més perjudicats són, principalment, els productors de la DO Empordà que fan producció ecològica i no poden ruixar amb productes sistèmics.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.