Economia

JORDI JAÉN

DIRECTOR DE LA FÀBRICA DE NESTLÉ A GIRONA

“Cap residu generat a la planta va a l’abocador”

En marxa una nova caldera a la fàbrica de Girona, que transforma el marro del cafè en vapor que s’utilitza per a la producció

Jaén és director de la planta de Nestlé a Girona des de fa un any i cinc mesos. Durant aquest període, ha continuat gestionant l’aposta empresarial cap a l’economia circular i la implantació de mesures ambientals que, segons afirma, “són una prioritat”.

Recentment, s’ha posat en marxa una nova caldera, que va requerir una inversió de 17,2 milions. Què suposa?
Permet que cremem el marro del cafè i l’utilitzem per generar vapor. Són 45.000 tones de marro anuals derivades de la producció de cafè soluble que transformem en 125.000 tones de vapor que utilitzem per a la mateixa producció de cafè soluble. Per tant, d’alguna forma, estem fent economia circular. Això ens permet reduir un 25% el consum de gas.
S’aprofita el 80% del marro del cafè. Què passa amb la resta?
S’utilitza, com fèiem fins ara, sobretot per a compostatge, jardineria... Una característica que té el marro és que, com que és un derivat de la mateixa producció de cafè soluble, és cent per cent vegetal i té un poder calorífic molt elevat, més que el carbó i la fusta seca. I això és ideal.
La caldera és l’última aposta per les energies renovables. Quines altres iniciatives s’han fet?
L’empresa té diverses iniciatives per a la sostenibilitat ambiental. Una és el compromís de reduir, del 2010 al 2020, el consum d’aigua, d’emissions i d’energia un 35%. La fàbrica de Girona complim amb aquest compromís i hem reduït més del 35%. I tenir aquesta caldera ajuda a fer el camí de millora ambiental cada vegada millor. També hi ha que tota l’energia elèctrica que comprem prové de fonts renovables i nosaltres també som una fàbrica amb zero residus a l’abocador. Això vol dir que, a banda de minimitzar els residus que generem, un cop que tenim un residu el que fem és reutilitzar-lo, i si no es pot, reciclar-lo, separant-ne les parts; i tenim acords amb altres empreses. Cap residu que generem en aquesta planta va a un abocador.
I les càpsules?
Tant les de Dolce Gusto com les de Nespresso són càpsules reciclables. Gràcies als acords amb ajuntaments i organismes oficials, hi ha més de 1.800 punts de recollida a tot el territori on es poden dipositar les càpsules, les nostres i les de la competència. Se separa el marro del plàstic i l’alumini i es recicla tot.
Com ha afectat la pandèmia a l’empresa?
És prioritària la seguretat dels nostres treballadors. Des del primer dia, com que som un servei essencial, hem operat amb totes les mesures, ja que som més de 800 persones treballant. Hem fet mans i mànigues per garantir la seguretat de tothom.
Haurà afectat la producció?
La companyia ha apostat per la fàbrica de Girona i, des del 2009 fins a avui, s’han invertit més de 450 milions. Dins d’aquesta aposta, els darrers anys, hem elaborat més volum. Els últims cinc anys, hem fabricat més d’un 35% més del que fabricàvem i aquest any, si tot va normal, tancarem amb 82.000 tones (l’any passat, en van ser 76.000). Per tant, la fàbrica continua a bon ritme i aprofitant les inversions que s’hi han fet.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.