Educació

Salut aparca els cribratges massius a les escoles i aposta per l’automostra

Els professors es formaran per guiar els alumnes de secundària a l’hora de fer-se el frotis nasal

CCOO reclama personal sanitari per fer la supervisió

L’actual situació de la pandèmia està impactant especialment en l’atenció primària, encarregada de fer les proves PCR als centres educatius. La saturació dels CAP ja es deixa notar a les escoles i instituts, com ho demostra el fet que, per exemple, alumnes de Gavà hagin d’esperar una setmana perquè els facin la prova o que estudiants d’instituts de Gràcia s’hagin de desplaçar a Sants i al Camp de l’Arpa per fer la PCR. Per treure pressió als CAP, i atès que la incidència de la Covid-19 és baixa en el sistema educatiu –ahir estaven confinats un 3,9% dels grups–, la Generalitat ha decidit aturar els cribratges massius als centres educatius i fer que l’alumnat de secundària es prengui la mostra que s’enviarà a analitzar.

“Estem en un moment en què els contagis són molt elevats; per tant, l’estratègia de buscar possibles infeccions com es feia a la fase de contenció no és tan útil”, va explicar ahir la secretària general d’Educació, Núria Cuenca, en referència als cribratges poblacionals. Aquests es faran només quan la situació ho aconselli –ahir se’n va fer un a l’institut escola La Mina, a Sant Adrià de Besòs–. La Generalitat va planejar la realització de 500.000 PCR als entorns escolars per detectar l’avanç dels contagis en aquell entorn poblacional. Cuenca no va precisar ahir quantes se n’han fet. Respecte de la tardança actual de les proves, Cuenca va assenyalar que un cop acabada la quarantena, encara que no se’n tingui el resultat, l’alumnat ha de tornar a les aules. Pel que fa a l’autopresa de mostres, la secretària general va detallar que Educació s’està reunint amb les juntes de directors i preparant la formació per als docents que hauran de guiar els estudiants. Els centres rebran el material de Salut. Els alumnes s’hauran d’aïllar en un espai ventilat i després de rentar-se les mans s’hauran de passar l’escovilló cinc segons per cada nariu. Introduiran el bastonet en un tub amb la identificació, que es guardarà en sobres precintats i en una caixa que serà custodiada per l’institut fins que Salut la reculli. Respecte de la fiabilitat, Cuenca va assegurar que “l’automostra ja s’ha testat en l’àmbit escolar i en grups professionals”. I pel que fa a la seguretat, va explicar que no hi ha “cap risc biològic per als docents”.

El canvi en el protocol ha provocat crítiques entre el professorat. Mercè Rom, directora de l’institut Jaume Mimó de Cerdanyola, i Montse Moritz, mestra de primària a Badalona, coincidien ahir a valorar que s’afegirà més pressió als centres i que farà recaure en el professorat una responsabilitat que no els pertoca. CCOO va reclamar al govern que contracti el personal sanitari necessari per supervisar les automostres, i va valorar que “no es pot continuar sobrecarregant els equips educatius amb tasques que no els són pròpies”, com en el seguiment de contactes que també han de fer els equips directius.

Les portes i finestres s’hauran d’obrir almenys 10 minuts cada hora

Rosa M. Bravo

La creixent evidència del paper dels aerosols en la propagació del coronavirus ha motivat que el Departament d’Educació estigui preparant una instrucció específica per ventilar les aules i espais dels centres educatius. Els detalls encara no se saben, però la secretària general d’Educació, Núria Cuenca, va avançar ahir que s’ha apostat per una ventilació creuada, de manera que les portes i finestres estaran obertes 20 centímetres entre 10 i 15 minuts cada hora lectiva. El conseller d’Educació, Josep Bargalló, va indicar dimarts la conveniència de mantenir les finestres obertes 10 centímetres de manera permanent per garantir el flux d’aire continu. La recomanació de ventilació natural tindrà en compte les característiques climàtiques de cada territori, i segons Cuenca, “s’acompanyarà” els centres educatius en l’adaptació d’aquesta mesura als llocs més freds.

D’altra banda, el departament ha decidit ajornar les eleccions als consells escolars, que es fan cada dos anys i s’havien de fer aquest novembre. Les eleccions s’han posposat a l’any vinent, de manera que els membres dels consells prorrogaran el mandat a tres anys.

Pel que fa a les substitucions a la primària, Cuenca va explicar que es pot cobrir la demanda amb la borsa d’interins. Des del 29 d’agost s’han nomenat 17.764 docents substituts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.