Societat

Viatges

Les agències de viatges, un patir

El sector preveu tancar l’any amb un 90% menys de facturació respecte al 2019 i amb el tancament de fins al 50% de punts de venda si no rep ajuts amplis

L’ACAV reclama un Pla Renove al govern central per evitar un daltabaix

Les agències de viatges acabaran l’any facturant un 90% menys que l’anterior. No cal dir que la situació que viu el sector és angoixant. “L’anunci d’obertura de fronteres a l’espai Schengen, poc abans de l’estiu, es va donar esperances de remuntar, però els rebrots i les restriccions que van arribar poc després ens van tornar a deixar ben enfonsats”, explica Martí Sarrate, president de l’Associació Catalana d’Agències de Viatges (ACAV).

Des del sector demanen al govern estatal un Pla Renove i ajuts directes, “com s’ha fet diverses vegades amb l’automobilístic”, indica Sarrate, per permetre la supervivència dels negocis. En cas contrari, afirma, “poden arribar a tancar fins al 50% de les agències de viatges, que bàsicament estan formades per pimes, micropimes i autònoms”. Assenyala que el sector dona feina a 70.000 persones.

Viatges de l’Imserso cancel·lats fins a nou avís, l’obligació de fer-se proves PCR 72 hores abans d’abandonar el país o entrar-hi, tancaments perimetrals de ciutats, comarques o del territori sencer estan sent qüestions insuperables per al sector, “per no esmentar les restriccions als restaurants o les botigues, que també afecten les decisions dels turistes nacionals o internacionals a l’hora de contractar un viatge o una escapada”, afirma Sarrate.

Propostes d’ajut

Van suggerir al govern estatal que emetés uns bons de 200 o 300 euros perquè la gent s’animés a viatjar, però la idea no va prosperar, tot i que, com indica el president de l’ACAV, “de cada euro que inverteixes en aquesta mena d’ajuts, està comptabilitzat que en reps 1,58”. Per ell tampoc no té sentit que obliguin tothom a fer-se una prova PCR 72 hores abans de marxar del país o entrar-hi: “Això, en el cas dels viatgers de negocis, que van i venen el mateix dia, és impossible de complir, tot i que es mouen per motius de feina, un afer considerat essencial i, per tant, permès. Per què en lloc de PCR no es fan tests d’antígens, que donen el resultat al cap d’uns minuts?”

El president de l’ACAV també considera un desgavell la diversitat de mesures restrictives preses pels governs autònoms. Assegura que la falta d’unanimitat els va en contra.

El sector del turisme representa més d’un 12% del PIB de l’Estat i arriba fins a un 25% si es tenen en compte els sectors que el complementen, com ara el comerç i la restauració. Davant d’això, l’ACAV reclama un pla d’ajuts que inclogui, entre altres mesures, allargar els ERTO; abaixar l’IVA del 21% al 7% o el 5%, “com ho han fet Itàlia, França i Alemanya”, concreta Sarrate; una reducció de l’IBI i l’IAE; subvencions per evitar tancaments; línies públiques d’ajuts per a pimes i autònoms; el pagament dels reemborsaments que han hagut d’assumir dels vols que les companyies aèries no han realitzat, i moratòries en els impostos. Des del juliol, diu Sarrate, només han rebut una resposta: “Som un país pobre.” Tot i això, assegura, optimista, que en el segon semestre de l’any vinent s’espera que el sector iniciï la recuperació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.