Societat

Joaquim Soy ‘el Nardo’, torero d’Olot

Molt popular a la Garrotxa i en els ambients taurins, li van dedicar un pasdoble i va inspirar una novel·la

Joaquim Soy Espuña el Nardo va morir dissabte a la matinada als 96 anys. Pocs poden dir que han escrit una novel·la sobre la seva vida i, encara menys, que els han dedicat un pasdoble. Doncs bé, aquest olotí és una d’aquestes excepcions. Era torero. Va actuar tan sols en una desena de curses –a mitjan segle passat– i en places menors i, de fet, es va enfrontar a jònecs i no pas a toros, però va ser suficient perquè el Nardo es convertís en una mena de llegenda a la comarca, “Entre rosas y azucenas, en Olot nació un torero” diu la seva cançó, una adaptació d’un pasdoble del mestre Casanovas amb lletra del cronista Joan Casulà (un altre olotí singular), indispensable en les festes locals i que sens dubte ha tingut molt a veure amb el fet que el personatge sigui tan popular, tant entre els aficionats als toros com entre els que hi estan en contra. Una biografia novel·lada, Nardo, un torero d’Olot (Curbet) obra de la malaguanyada escriptora gironina Natàlia Molero, va contribuir a difondre’l fora de la comarca, on era menys conegut, si exceptuem els cercles taurins catalans i estatals, en què encara avui se’l té en molta consideració. La bibliografia sobre Soy es completa amb un llibre de memòries, El Nardo, una tarda de glòria, que relata la cursa a la plaça d’Olot, el 1960, en què el van premiar amb les dues orelles, la cua i una pota (un trofeu que es donava en ocasions excepcionals).

En Quim de can Soy, com el coneixien abans de ser el Nardo, un home menut (“pequeño y aixerido”, en el pasdoble), va créixer en una família molt modesta, amb vuit germans. No va tenir una professió concreta i sí moltes feines, una circumstància que l’havia convertit en un home molt conegut a Olot: de pastor a representant de comerç, passant per obrer de fàbrica i jardiner. Precisament a l’època de jardiner es deu el nom artístic, que ell mateix es va atorgar. La seva darrera aparició en un acte públic va ser el 2011, amb motiu de la donació que ell i la seva dona van fer a la ciutat de les seves accions de la plaça de braus i també de cartells i programes de mà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.