Política

UE-Rússia, l’espiral negativa

Lavrov amenaça de trencar amb el bloc europeu si imposa sancions perjudicials per a l’economia russa

Els experts defensen un canvi de la política dels 27 cap a Moscou, però són escèptics per les divisions internes

Des del fiasco de la visita de Josep Borrell, la Unió Europea (UE) i Rússia estan cada cop més atrapades en una espiral negativa. Lluny de rebaixar la tensió per l’agressiva trobada entre l’alt representant comunitari i el ministre d’Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, Brussel·les i Moscou escalen l’enfrontament posant amenaces sobre la taula.

Dolgut per la humiliació patida a la capital russa, Borrell va obrir la porta dimarts a imposar més sancions contra Rússia per l’empresonament de l’opositor rus Aleksei Navalni. “Els estats membres hauran de decidir els pròxims passos, però sí, podrien incloure sancions”, va dir Borrell en una compareixença a l’Eurocambra. Amb aquesta pujada de to volia, en part, defensar-se de les fortes crítiques per la seva gestió.

Li ha faltat temps al Kremlin per sortir a la defensiva. El ministre d’Exteriors rus va replicar ahir en una entrevista a un mitjà local que Rússia està preparada per trencar relacions amb la UE si s’imposen sancions més dures que afectin “parts sensibles” de la seva economia. “Partim del fet que estem preparats”, va assegurar Lavrov. El règim de Vladímir Putin presumeix a casa de ser autosuficient en el camp militar i, fins i tot, de la possibilitat de ser-ho econòmicament.

A Brussel·les no van voler entrar ahir en el cos a cos amb Lavrov, però reconeixen les poques ganes dels russos per millorar la relació. “Rússia ja ha deixat clar que no busca una cooperació mútuament beneficiosa”, va lamentar ahir el portaveu de Borrell.

La fracassada visita a Moscou accelera el deteriorament de les relacions amb el Kremlin d’aquest darrer any. Ja van entrar en una espiral hostil el 2014 per l’annexió de Crimea, però era relativament estable.

El cas Navalni

Ara han arribat a un carreró sense aparent sortida arran del cas Navalni. “És el moment més difícil de les relacions amb Rússia des d’Ucraïna”, diu l’investigador del Centre d’Estudis de Política Europea (CEPS) Zachary Paikin. L’enverinament i empresonament de Navalni ha complicat l’estratègia de cooperació “selectiva” que la UE utilitza amb Rússia des del conflicte a Ucraïna. Fins ara, el club europeu renovava constantment unes sancions moderades i evitava un acostament substancial a Putin, excepte en àmbits d’interès per al club europeu, com amb l’acord nuclear de l’Iran.

La fórmula ja no funciona, assenyalen els experts consultats per El Punt Avui. “Cal canviar el modus operandi”, defensa l’analista del Consell Europeu de Relacions Exteriors Gustav Gressel. Els líders europeus discutiran el mes que ve com redirigir l’estratègia envers Rússia, però regna l’escepticisme sobre la seva capacitat de superar les divergències.

“És gairebé una missió impossible”, pensa l’experta del Centre Europeu de Política, Amanda Paul. Mentre els països de l’est i del Bàltic reclamen més duresa, París i Berlín estan més interessades a mantenir vies de diàleg selectives quan hi hagi interessos comuns.

Tot i veure molt difícil una posició unida dels 27 per canviar l’actual política exterior cap a Rússia, Paul avisa que és urgent que actuïn: “Les divisions són bones notícies per Putin.” Paikin opina que la UE hauria de buscar una cooperació amb una perspectiva “global i euroasiàtica” que tingui en compte la creixent bipolarització del món liderada pels EUA i la Xina. Amb tot, remarca que el més important és obrir entre Brussel·les i Moscou “espais de diàleg d’alt nivell polític, atrofiats recentment, per trobar una manera de conviure”. “És molt probable que la relació empitjori si no es revisa l’estratègia”, diu Paikin, que alerta que pot debilitar la UE en l’escena internacional.

LES FRASES

És el moment més difícil de les relacions amb Rússia des d’Ucraïna
Zachary Paikin
investigador del Centre d’Estudis de Política Europea (CEPS)
Cal canviar el ‘modus operandi’
Gustav Gressel
analista del Consell Europeu de Relacions Exteriors

La maleta buida de Borrell

Natàlia Segura Raventós

“El que li va passar a Borrell demostra fins a quin punt es poden deteriorar les relacions si no existeix una estratègia amb substància”, avisa l’investigador del CEPS Zachary Paikin. Els experts consultats coincideixen a assenyalar que no es pot culpar, almenys totalment, el responsable diplomàtic de la UE pel nyap del viatge a Moscou. Sense un mandat clar dels 27 estats membre a la maleta, Borrell no tenia gaire marge de maniobra, opinen. Per l’expert del Consell Europeu de Relacions Exteriors Gustav Gressel, l’encàrrec que li van donar per explorar un diàleg selectiu sobre interessos comuns amb el Kremlin era “l’equivocat”- “A Putin no l’interessen els nostres interessos.” Tampoc ho tindrà fàcil el català per teixir una política exterior més consistent cap a Rússia. L’analista del Centre Europeu de Política Amanda Paul veu poc temps per dissenyar “una estratègia clara” i unida d’aquí al març que pugui interessar Putin. “No crec que se’n surtin.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.