Societat

IOLANDA MAURICI I BAHARU DEMBAGA

Unitat contra el Feixisme i el Racisme

“L’eina és la unió: si som molts, no podran avançar”

L’única manera d’eliminar el racisme dins nostre és desconstruint-nos, esborrar tot el que hem après, aprendre a desaprendre
Contra el feixisme no hi ha una recepta única. Cal treballar des de tots els àmbits: a l’escola, al barri, als mitjans, a l’esport...

El moviment social Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) va néixer l’any 2010 com a reacció a l’anunci del partit d’extrema dreta Plataforma per Catalunya (PxC) de concórrer de nou a les eleccions municipals. Els impulsors d’aquella iniciativa es van proposar en aquell moment respondre des de la societat civil organitzada a la possible representació municipal d’aquest partit. En aquests deu anys, que celebraran el proper mes d’octubre, la seva tasca no només no ha disminuït, sinó que s’ha hagut multiplicar per molt més, en vista de la creixent presència a les institucions de l’extrema dreta, ara representada sobretot per Vox, un fenomen que ha tingut també les seves rèpliques a tot Europa. En tot aquest temps, han anat sorgint representacions d’UCFR a tot Catalunya, sempre com a moviment social i espontani. Segons els seus representants, la UCFR inclou sensibilitats molt diverses i s’organitza de manera horitzontal, sense càrrecs ni jerarquies.

La UCFR està formada per centenars d’entitats, en una organització en xarxa?
[I.M.] Sí, de fet, cal advertir que no som una ONG, perquè no tenim una organització jeràrquica, ni optem a subvencions ni tenim finançament. Som un moviment social. Hi ha grups locals d’UCFR a municipis per tot Catalunya, especialment on hi ha hagut i hi ha implantació de grups d’extrema dreta. Cada grup de treball s’organitza autònomament i treballa des de la seva entitat, segons els seus àmbits, que poden ser cultural, veïnal, sindical, social, polític o esportiu. Actualment té més de sis-centes entitats adherides, entre partits, ONG, associacions i particulars. Treballem en xarxa, de manera que tots podem comunicar-nos amb rapidesa i sense jerarquies, facilitant l’autogestió dels grups. També hi ha diversitat de posicions polítiques entre nosaltres, però tots coincidim en la necessitat de construir un espai des d’on lluitar dia a dia contra les posicions de l’extrema dreta, que cada vegada són més presents degut sobretot a la presència a les institucions.
Aconseguir unitat pot resultar difícil enmig de tantes sensibilitats?
[B.D.] La nostra mobilització s’inspira en la que hi va haver en el seu moment contra la guerra de l’Iraq. Aquella mobilització ens va demostrar que forces molt diverses poden treballar plegades entorn d’uns punts bàsics compartits. Avui necessitem una gran mobilització popular capaç de connectar amb el moviment veïnal i sindical, amb el fort teixit associatiu del país, per convocar àmplies protestes i actes populars, i també per difondre massivament els arguments contra el feixisme i el racisme arreu de Catalunya. Hem de fer valer el fet que som majoria la gent que rebutgem els feixistes i les seves idees. Entre els objectius de la plataforma figuren traçar lligams de complicitat i reflexió entre persones i entitats d’immigrants i autòctones, assenyalar críticament la utilització electoralista del racisme quan es produeixi i desmuntar els tòpics i estereotips que carreguen totes les culpes de la crisi als immigrants.
Com es construeix una lluita contra el fenomen de l’extrema dreta?
[B.D.] La base de la lluita contra aquestes realitats és explicar i explicar les conseqüències que pot tenir per a la vida de tothom tenir partits d’extrema dreta com Vox a les institucions. El més essencial és aconseguir unitat i construir eines des de baix contra l’odi i el racisme. Si ens apleguem tots i anem tots a l’una, nosaltres som més que ells. Per això hem treballat per crear aquest moviment ampli, plural i unitari, de mobilització, per aturar els feixistes del nostre temps i les idees racistes que difonen. Cal identificar-los com un perill que és entre nosaltres i que amenaça de destruir la convivència, fomentant l’odi des de premisses falses i populistes. El creixement electoral d’un grup com aquest fa augmentar els atacs racistes al carrer i fomenta el discurs racista tant al conjunt de l’espai polític com al carrer. La nostra societat ja pateix la xenofòbia, i la pujada de Vox ho empitjora. Ja podem veure com la seva presència ha tingut efectes nocius a les localitats afectades, i no s’ha de deixar espai a actituds LGTBI-fòbiques, racistes, antisemites o pròpies d’extrema dreta.
Hi ha qui defensa invisibilitzar-los, no encarar-s’hi, per evitar donar-los altaveu. Quina és la seva opinió sobre com confrontar-los?
[I.M.] Si no et mobilitzes contra els piròmans, és impossible apagar el foc. No hi pot haver cap espai públic per a l’extrema dreta, ni per a cap grup feixista. No podem deixar que aprofitin el sistema democràtic per imposar les seves idees. Es diu que el fet que Vox sigui al Parlament només és una continuació d’algunes actituds que ja hi havia. No és així. El fet que ells ocupin aquests llocs legitima i enforteix el racisme i el feixisme al carrer. Que ho diguin a les persones que en pateixen els atacs, que no passa res si són al Parlament, quan comproven que qui els ataca se sent més fort perquè ara té una representació. No. És molt i molt greu que ocupin escons i que tinguin el suport dels mitjans de comunicació que els blanquegen. Ens pensem que actuen sols, que són quatre nanos exaltats. I no és així, tenen molt suport al darrere i estan molt organitzats, molt més del que qualsevol de nosaltres es pot arribar a imaginar.
Es diu sovint que l’eina més útil contra realitats com el feixisme o el racisme és l’educació, la formació. Es així?
[I.M.] La realitat és que no hi ha una recepta única. Nosaltres no tenim una vareta màgica que pugui eliminar aquestes dues realitats tan terribles que són el feixisme i el racisme. La formació i l’educació són importants, però el que és essencial és treballar dia a dia des de tots els àmbits: al barri, amb els veïns, a l’escola. A més, és una lluita des de baix, promovent el debat constant, d’anar construint a poc a poc. Tots els fronts són necessaris en la lluita contra el feixisme, tant a la feina del dia a dia als barris o a l’educació, com la tasca de sensibilització i divulgació, tant la denúncia com l’acció institucional… Cal un moviment unitari per poder mostrar quan convé que som molts i moltes i que plantem cara amb fermesa al feixisme i al racisme, una xarxa basada en la suma d’esforços per combatre les seves accions dia a dia. Es tracta de no deixar que ocupin cap espai públic sense una reacció per part nostra. I que tothom que pugui s’uneixi a les mobilitzacions per demostrar sempre que som molts més que ells.
La presència de l’extrema dreta en diferents parlaments ja és un problema internacional?
[I.M.] Sí. El feixisme ja és un problema internacional, i avui són molts els parlaments europeus i mundials amb representació de partits d’extrema dreta. I aquest problema afecta a tothom per com plantegen les qüestions de gènere, raça o orientació sexual. Hem viscut amb preocupació l’augment de les idees racistes i de l’extrema dreta a Europa, a l’Estat espanyol i a Catalunya. Amb el rerefons de la crisi, els grups feixistes aprofiten la desesperació de la gent per vendre falses “solucions”, basades en la xenofòbia i en la por. Gran part de l’extrema dreta europea –el Front National de Le Pen a França i partits semblants a Flandes o als Països Baixos– evita deixar-se veure amb uniformes i en marxes militars. Prefereixen anar ben vestits i dir que són demòcrates respectables. Però les seves accions i declaracions deixen clar que són organitzacions feixistes. A l’Estat espanyol i a Catalunya l’extrema dreta pren diferents formes, des de les restes del franquisme fins a nous grups inspirats en els nazis. A Catalunya, on el racisme especialment contra la gent musulmana ja és preocupant, Vox representa una amenaça molt greu per a la nostra convivència.
Com es pot arribar a canviar la mentalitat d’una persona que es troba còmoda amb els plantejaments feixistes i racistes?
Potser no arribarem a canviar-la a ella, a aquesta persona, però potser sí que farem canviar d’opinió el seu veí que ha votat Vox per descontentament, per cansament. Si expliquem que aquests que ara criden tant, si arriben al poder, li eliminaran tots els drets fonamentals i aplicaran polítiques basades en la desigualtat, potser començarà a plantejar-se si votar-los és el millor que pot fer per als seus interessos.
Creieu que, de fet, tothom, en menor o en major mesura, és racista? Per on es poden començar a eliminar els prejudicis, sobretot en aquells que no sabem que en tenim?
[B.D.] Desconstruint-te, aprenent a desaprendre, començant de zero a poc a poc, analitzant cada una de les teves pors i els teus prejudicis. És molt difícil i gairebé impossible, perquè tots tenim una educació i una formació a dins que és la que ens ha construït tal com som. I aquí hi ha moltes coses que caldria anar modificant. Però jo crec que aquesta és una de les maneres amb què es pot començar. A poc a poc, anar eliminant capes del que, sense saber-ho, ens fa racistes. I cuidant l’entorn: no acceptant segons quins acudits, segons quins comentaris. Des de baix, corregint algunes actituds que altres que estan al nostre costat emeten sense saber que són ofensives. Hi ha molt llenguatge incrustat en la formació de cadascú que cal ser revisat i canviat. Però això no es fa d’un dia a l’altre. Per això és tan essencial parlar, debatre, per ajudar els més joves a identificar aquestes actituds quan les emeten sense adonar-se’n. A vegades, les modes, les posicions rebels, fomenten aquestes posicions, i això també és molt perillós.
En tota l’entrevista han fet servir el sentit de l’humor per respondre a les preguntes més dures. És una altra de les eines contra aquestes realitats?
[B.D.] I tant! Quan algú et confronta, o t’insulta, o té problemes amb tu, si somrius i respons amb sentit de l’humor, rebaixes la teva violència i, sobretot, el desarmes, perquè ell busca una reacció violenta de part teva. A més, porto tant temps confrontant situacions, i són encara tan constants i tan presents, de fet des que vaig néixer, que ja he après que hi ha moments en què no val la pena enfadar-se i el millor és posar-hi sentit de l’humor. El racisme el vius cada dia, a cada moment. Quan ets petit no te n’adones, i més jo, que vaig néixer a Olot, on els meus pares van arribar provinents de Gàmbia. Parlo català perfectament, però sovint la gent se m’adreça directament en castellà.
També hi ha sempre la impossibilitat de regular les situacions personals?
[B.D.] Això seria el mínim que es podria fer des de les institucions. La meva mare porta tants anys intentant aconseguir els papers, que gairebé ja n’està cansada. A cada tràmit apareixen noves dificultats que li impedeixen avançar en la tramitació. La legislació i les polítiques públiques estan en el procés d’incorporar la mirada feminista. Es va avançant molt a poc a poc. Doncs també ho haurien de fer en el punt de vista antiracista. La diversitat, la multiculturalitat hauria de ser una riquesa, no un problema. I fins que no sigui així, hi haurà desigualtat.

Diada del 21 de març

L’ONU va proclamar el 21 de març Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial. Aquest dia recorda la massacre de Sharpeville, el 1960, contra manifestants que protestaven per l’aplicació de l’‘apartheid’, comesa per la policia sud-africana. L’any 2013 el moviment unitari contra el feixisme i el racisme de Grècia va convocar una trobada internacional per fer visible la seva lluita contra l’aleshores partit Alba Daurada, que havia aconseguit aterrir el país amb les seves posicions neonazis. En els darrers anys, el dia 21 de març s’han celebrat manifestacions multitudinàries arreu del món per recordar la lluita constant contra el racisme i el feixisme. La situació sanitària actual impedeix grans concentracions, però UCFR està preparant accions a la Barceloneta i

a altres llocs per fer visible la seva lluita contra aquesta xacra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.