Medi ambient

El riu Besòs es convertirà en refugi de biodiversitat

El projecte de recuperació, que s’iniciarà a Santa Coloma, inclourà un espai didàctic

Les actuacions permetran recuperar fauna i flora autòctones amb una bassa i espais d’aiguamolls

Convertir el Besòs en un pol d’atracció de biodiversitat i també, a més llarg termini, en revulsiu econòmic potenciant l’arribada de turisme familiar a la zona. Aquest és l’objectiu del projecte de creació del primer refugi de biodiversitat al riu Besòs, que engeguen l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) amb un pressupost de prop de set milions d’euros. La primera fase es desenvoluparà a Santa Coloma entre el pont Vell i Can Zam, tot i que l’objectiu és que arribi fins a Montcada en dues fases posteriors.

L’alcaldessa colomenca, Núria Parlon, va destacar tota la feina de recuperació del riu duta a terme durant dues dècades, que va transformar un espai que havia estat una claveguera a cel obert i on ara es poden trobar fins a 20 espècies de papallones, set de peixos, 200 d’ocells i cinc de mamífers. “Hem retornat la vida al Besòs, però no ens podem conformar. Per això volem convertir l’espai en un corredor ecològic”, va explicar durant la presentació del projecte. El refugi de biodiversitat, que vol fer convergir la funció ecològica amb la divulgació dels valors ambientals, es concretarà amb la creació d’una bassa didàctica a la llera situada a l’altra banda del passeig fluvial, una aula ambiental a l’aire lliure amb espais educatius per a escoles i famílies, dos aiguamolls que tindran dues làmines d’aigua amb una superfície de 400 m² per atreure més biodiversitat, i una escala de peixos per potenciar la mobilitat dels peixos al llarg del curs fluvial perquè puguin remuntar el curs del riu contra corrent i superar barreres artificials com les que actualment els impedeixen moure’s al llarg del curs fluvial. També està previst crear un prat fluvial naturalitzat per incrementar la qualitat ecològica de la zona i dissuadir l’accés de visitants, que estarà travessat per tres canals amb l’excedent de l’aigua de la bassa didàctica.

L’objectiu és tenir enllestida el 2023 aquesta primera fase del projecte, que té un pressupost de prop d’un milió d’euros, finançats al 70% per l’AMB i al 30% per l’Ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.