Política

XAVIER PELLICER

DIPUTAT DE LA CUP

“Toca pensar en cimeres de país, i no pas de partits”

“No farem de crossa del desgovern d’anys anteriors, però no descartem implantar polítiques valentes si es passa de les paraules als fets”

“Ni taula de diàleg ni DUI: cal la conquesta de drets socials i nacionals”

“Amb Junts ja hem parlat de la renda bàsica i ens han dit que també són partidaris de mesures d’emergència pactades amb ERC”

Activisme amb escó
Xavier Pellicer (Sabadell, 1983) ha estat imatge habitual els darrers anys d’Alerta Solidària, l’organització de l’esquerra independentista que ofereix recursos jurídics a totes les persones represaliades per causes polítiques. Sociòleg de formació, és membre de la CUP des del 2012, però el seu activisme és extens: és membre del Casal Independentista Can Capablanca de Sabadell, de l’Assemblea d’Okupes, de l’Assemblea pel Dret a un Habitatge Digne, de la Plataforma Antifeixista i del Moviment Popular.
El nostre acord amb ERC es limita a poder iniciar al més aviat possible aquesta legislatura, res més

Xavier Pellicer és un dels nou diputats que formen part del grup parlamentari de la CUP, i també integra l’equip negociador que va arribar a un acord amb ERC.

Quin paper té ara la CUP en l’actual escenari de negociacions entre ERC i Junts?
Nosaltres partim de la base que en aquesta crisi quàdruple que vivim és important que, al més aviat possible, es deixi enrere el cicle de desgovern dels darrers tres anys. En aquest sentit, pensem que el nostre pacte amb ERC fixa uns mínims per avançar, un fet que és imprescindible per al país i per a les agendes social i nacional. Per això, intentem que el nostre paper sigui proactiu amb Junts i amb ERC, i també amb els comuns, tot i que la implicació és menor per la situació en què ells s’han col·locat.
Com valoreu aquestes negociacions entre ERC i Junts?
No volem entrar en aquest tacticisme negociador. En una crisi tan greu com l’actual, el que estan oferint no és el millor espectacle i, per tant, els instem a iniciar un nou cicle. Ara toca pensar en cimeres de país i no pas en cimeres de partits. Pensem que és el moment de treballar en el marc de la conquesta de drets i no en discussions partidistes amb una finalitat que ens costa d’entendre.
Les mesures que vau signar amb ERC són vives per a l’actual govern en funcions o fins que no hi hagi legislatura són en un calaix?
Són vives i s’hi està treballant amb ERC i també amb Junts, amb qui ens vam reunir la setmana passada per tractar la proposta de renda bàsica. Quant a mesures que volem destinar a aturar hemorràgies com els desnonaments, l’ús de bales de foam, el paper de la Generalitat com a acusació particular de causes independentistes i l’aplicació de la llei mordassa, hi estem treballant en una taula a tres amb ERC i Junts, que també ens ha manifestat la voluntat que hi hagi canvis en aquests àmbits, perquè saben que és una necessitat i un consens de país que cal resoldre en aquesta legislatura.
Per què no negocien la seva entrada al govern?
Aquest és un acord de mínims per iniciar la legislatura, res més. Ara bé, no renunciem a agafar els rols necessaris per tirar endavant polítiques socials i nacionals valentes, però per fer-ho cal passar de les paraules als fets, perquè venim d’una situació de desgovern i de retrocés en drets nacionals i socials. Així, quan comencem a veure que la resta de forces volen realment avançar en aquests drets, tenint en compte que l’actual govern en funcions està fent absolutament el contrari, podrem platejar-nos quins rols agafem en cada moment. En tot cas, la generositat que nosaltres hem practicat per obrir aquest nou cicle és la que demanem a la resta per poder començar la legislatura ara. El que tenim clar és que no oferirem confiança cega des del minut zero. Ajudem a obrir el cicle, però no farem de crossa del desgovern dels darrers tres anys.
L’acord inclou una avaluació al cap de dos anys. Fins llavors ho mirareu tot des de la barrera?
Passats dos anys, hi ha d’haver una avaluació general de l’acord. Això no vol dir que fins d’aquí a dos anys no fem res. Al contrari, pensem que cal avaluar-lo des d’ara mateix, i més quan hi ha elements que no depenen de la tasca del govern o del Parlament, com, per exemple, la taula de diàleg. Nosaltres no ens la creiem, i ha estat un èxit poder-la limitar en el temps per anar treballant altres escenaris quan aquesta taula no tingui cap èxit polític. Així que abans dels dos anys poden passar moltes coses.
Quina és la vostra proposta?
Volem obrir un nou escenari. Som nou diputats i som conscients de les nostres limitacions, però pensem que la solució no és ni la taula de diàleg ni una declaració d’independència, sinó la conquesta de drets socials i nacionals. Cal portar als límits legals el marc autonòmic i estatal a través d’aquesta conquesta i acumular forces i mobilitzacions per situar-nos en un escenari similar a l’1 i al 3 d’octubre del 2017. És la nostra proposta i l’oferim a la resta, i estem en espera que la resta de forces ens plantegin quines són les seves i, de moment, no les veiem. O no les saben, o no les volen concretar, però confiança cega en unes forces que van protagonitzar el desgovern d’anys anteriors, no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.